Schaatspeloton.nl - Nieuws - KNSB verlaagt na overleg damesprijzengeld om verhoging licentiekosten te voorkomen

KNSB verlaagt na overleg damesprijzengeld om verhoging licentiekosten te voorkomen

geplaatst dinsdag 17 oktober 2017 om 22:34:55 op Schaatspeloton.nl

Het prijzenschema voor het kunstijsseizoen 2017/2018 met een verlaging van het damesprijzengeld.

Het prijzenschema voor het kunstijsseizoen 2017/2018 met een verlaging van het damesprijzengeld. (bron: Marathon Informatie 2017/2018)

Voor de Dames in de Topdivisie is er komende winter minder prijzengeld te verdienen dan voor hun mannelijke collega's. Dat zijn de KNSB en het Damesplatform, dat de belangen van de vrouwenploegen vertegenwoordigd, overeengekomen. Door budgetbeperkingen was er voor het damespeloton de keuze tussen een verlaging van het prijzengeld en een verhoging van de licentiekosten voor damesploegen. Het Damesplatform heeft hier de voorkeur gegeven aan een verlaging van het prijzengeld waardoor voor de vrouwen nog maar 75% van de prijzenpot van de mannen beschikbaar is.

"Het budget van het marathonschaatsen is niet toereikend genoeg voor de plannen en de ambities van de sport. Dat noopt ons tot het maken van keuzes." aldus KNSB-competitieleider Willem Hut. "Toen vorig seizoen gekozen is het prijzengeld voor de Heren en Dames Topdivisie gelijk te trekken was er ook het plan om de licentiekosten geleidelijk gelijk te trekken. Na overleg met het Damesplatform was een verdere verhoging van de licentiekosten dit jaar echter geen optie. Daarom kiezen wij er nu voor het prijzengeld te verlagen.

"Ja dat klopt." bevestigt Alida Pasveer van het Damesplatform de keuze. "Het Damesplatform heeft ervoor gestreden om niet nogmaals, want het is vorig jaar ook verhoogd, het licentiebedrag voor de damesploegen te verhogen. Voor de kleinere damesploegen zou het dan nog moeilijker worden om de begroting voor een schaatsteam rond te krijgen." aldus de ploegleidster van CENNED die samen met Daniëlle Bekkering, Carien Kleibeuker, Nick Roetman en Piet Stuut het damespeloton in overleggen met de schaatsbond vertegenwoordigd. "Omdat er dan beslist bezuinigd moest worden op kosten zijn we akkoord gegaan met verlaging van het prijzengeld. Het andere alternatief was dat er minder wedstrijden op de kalender zouden komen. Dat vond het Damesplatform helemaal geen optie."

Volledige gelijkheid in een ideale wereld
Na deze keuze is de verhouding tussen het prijzengeld in Heren Topdivisie, Dames Topdivisie en bij de Heren Beloften nu 100%-75%-50%. "In een ideale wereld zou het helemaal gelijk moeten zijn tussen de mannen en de vrouwen." geeft Willem Hut toe. "Maar dan ook op het vlak van licenties en licentiekosten, aandacht, bezoekers en de mogelijkheid om van je sport te kunnen leven. Maar daar zijn wij helaas vandaag nog niet".

De licentiekosten voor een Damesploeg van 3 of 4 rijdsters is komende winter 1.000 euro. Een volwaardige Heren Topdivisieploeg kost met 5 of 6 rijders 6.000 euro aan licentiekosten. Opleidingsploegen van twee of drie rijders in de Heren Topdivisie betalen dit jaar 1.500 euro voor hun licentie. Die licentie staat dan natuurlijk naast de duurdere licentie van de volwaardige Topdivisieploeg waar zij opleidingsploeg van zijn. (De genoemde bedragen zijn excl. BTW.)