Schaatspeloton.nl - Nieuws - Gewesten boos over tv-verbod KNSB Cup

Gewesten boos over tv-verbod KNSB Cup

geplaatst dinsdag 23 oktober 2007 om 10:38:00 op Schaatspeloton.nl

Gewestelijk Technische Commisies (GTC's) vinden het belachelijk en onbegrijpelijk dat de KNSB Cup op zaterdagavond niet meer mag worden gefilmd voor tv-uitzendingen. Zij vragen hierover dinsdag opheldering aan de KNSB. Dit meldt De Volkskrant vandaag. De bond heeft besloten het maken van bewegende beelden door andere zenders dan SBS6 te verbieden. Met name Regionale Omroepen en internetpartijen zijn hier de dupe van.

De KNSB is bang dat tv-kijkers de wedstrijd zullen verwarren met de Essent Cup die SBS6 rechtstreeks op tv brengt. Jan Mulder, van GTC Groningen en baancontactpersoon op Kardinge, reageerde hier over tegen De Volkskrant: "We vinden dat deze belachelijke eis van tafel moet, de marathonsport is afhankelijk van mediabelangstelling. Dat is onder meer belangrijk bij het vinden van sponsors. Op deze manier jaag je iedereen weg."

De Regionale tv-zender in Groningen, TV Noord, schoot zaterdag wel gewoon beelden van de wedstrijd in Groningen. Volgens Emiel Venema van deze zender wisten zij niet eens dat dat niet mocht. "Achteraf is ons verzocht niets uit te zenden. Daar hebben we gehoor aan gegeven. Het belangrijkste voor ons was een item over het vrouwenschaatsen. Dat mogen we wel uitzenden. We zullen de kijkers melden dat we de mannenwedstrijd niet mogen laten zien", aldus Emiel Venema in De Volkskrant.

De KNSB heeft de tv-rechten van de Essent Cup verkocht aan SBS6. De rechten van de KNSB Cup op zaterdagavond zijn in het bezit van de bond. "Wij mogen dus bepalen wat er gebeurt", zegt Frank Bieleman van de KNSB. "We willen er alles aan doen de Essent Cup boven water te houden. We delen de mening dat de sport gebaat is bij zoveel mogelijk media-aandacht, behalve als verwarring ontstaat bij de kijker."

Om die rede heeft de KNSB dus verboden beelden van de A Divisiewedstrijd op zaterdag uit te zenden. Regionale Omroepen zonden in het verleden regelmatig beelden uit van deze wedstrijden, iets wat voor kleine regionale sponsorploegen vaak een mogelijkheid was om sponsors mee binnen te halen, en ook de website Skatepodium.com deed dat dit seizoen. Ook wij onderzochten de mogelijkheid om korte wedstrijdverslagen op onze site te plaatsen.