Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga en Elma de Vries winnen op natuurijs

Arjan Stroetinga en Elma de Vries winnen op natuurijs

geplaatst woensdag 19 december 2007 om 21:39:00 op Schaatspeloton.nl

In Haaksbergen is de eerste marathon op natuurijs gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Elma de Vries (DSB Bank). Stroetinga was na 125 ronden de rest van het peloton te snel af. Elma de Vries won de wedstrijd na een solo-ontsnapping. De goed georganiseerde wedstrijd werd in Twente zeer goed bezocht en door RTV Oost live op TV gebracht.

Dames
Bij de Dames werd de eerste wedstrijd op natuurijs overheerst door Elma de Vries (DSB Bank). De Nederlands Kampioene op kunstijs eindigde in Haaksbergen na een solo-ontsnapping van tien ronden voor het peloton als winnares. Elma de Vries was enkele ronde voor het eind te val gekomen op het natuurijs maar had op dat moment al een riante voorsprong die ze niet meer uit handen gaf. In de pelotonsprint pakte Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) de tweede plaats, Karin Bakker (Viks Parket) mocht de derde podiumplek bezetten.

A Divisie
Met 101 rijders aan de start was een zeer omvangrijk peloton op de baan van de IJs en Skeeler Club Haaksbergen (IJSCH) aan de start te vinden. De talrijk aanwezige toeschouwers kregen een zeer snelle wedstrijd voorgeschoteld. In de lijst met de snelste 125-ronden wedstrijden zou de wedstrijd op plek twee prijken met een tijd van 1 uur 6 minuten en 2 seconden. Vraag is echter of de baan in Haaksbergen qua afstand exact te vergelijken was met die van de kunstijsbanen, maar snel was de baan zeker. De ijsvloer was door de natuur, met enige hulp van de organisatie, perfect neergelegd. Dit zorgde er wel voor dat ontsnappingen eigenlijk weinig kans hadden in de Twentse plaats.

Richting de finale gingen verschillende ploegen met een omvangrijk treintje, de limiet van maximaal vier rijders per ploeg gold in Haaksbergen niet, naar de kop van het peloton en hielden zo het tempo zeer hoog. Enkele valpartijen waren in de, door het omvangrijke peloton, soms gevaarlijk ogende finale te zien. Slachtoffers hiervan waren onder andere Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) en Douwe de Vries (Time Out Sport/Vrieling). Op weg naar de bel nestelde Ingmar Berga (DSB Bank) zich op kop van het peloton om de sprint aan te trekken voor Jan Maarten Heideman (DSB Bank). De twee snelste sprinters van BAM kwamen echter, nadat Berga van kop was vertrokken, in de laatste 300 meter over Heideman heen en reden onbedreigd naar de zege.

Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) won de massasprint en zag zich op het podium geflankeerd door zijn ploeggenoot Bob de Vries (BAM Schaatsteam) op plek twee en Jan Maarten Heideman op plek drie.