Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman en Sikkema winnen Super Prestige Finale, Sandor Stuut en Mariska Huisman eindwinnaars

Heideman en Sikkema winnen Super Prestige Finale, Sandor Stuut en Mariska Huisman eindwinnaars

geplaatst woensdag 14 januari 2009 om 17:03:25 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman (DSB Bank) en Andrea Sikkema (Van der Wiel) hebben in Biddinghuizen de finalewedstrijd van de Super Prestige op hun naam geschreven. Heideman was na 76 kilometer het snelst van een kopgroep van negen rijders, Sikkema klopte vijf medevluchtsters. Sandor Stuut (Vlasman) en Mariska Huisman (Viks Parket) zagen hun klassementsleiding niet bedreigd worden en pakte zo de eindzege in de Super Prestige.

Heideman wint op 'zijn' FlevOnice, eindzege voor Stuut
Sandor Stuut (Vlasman) begon de finale met nog een kleine voorsprong op Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) die door twee zeges op FlevOnice dichtbij was gekomen. Vooraf leek het dus de Super Prestige dus uit te gaan draaien op een tweestrijd tussen de Hagenaar en de kersverse Nederlands Kampioen op natuurijs, waarbij die laatste met zijn sprintsnelheid de beste papieren leek te hebben. Het ging in Biddinghuizen echter anders. Aan het eind van de rit pakte geen van beide rijders punten, waardoor alsnog de eindzege naar Sandor Stuut ging. Hiermee behaalde de Vlasmanrijder zijn eerste klassementzege in zijn carrière.

In de daguitslag ging de strijd na 76 kilometer wedstrijd tussen negen rijders met een voorsprong van een minuut op een achtervolgende groep van twaalf. Jan Maarten Heideman (DSB Bank) was vervolgens in de laatste meters het snelst van de kopgroep en won zo op ‘zijn' FlevOnice. Achter Heideman ging de tweede plaats naar Martijn Kromkamp (Kooyenga Groep), René Ruitenberg (Safan) sloot de Super Prestige die georganiseerd wordt door zijn broer Gert af met een derde plaats.

In het klassement vertiende zowel eindwinnaar Sandor Stuut en de nummer twee Sjoerd Huisman dus geen punten waardoor het verschil 1,8 punt bleek. Ook Roy Boeve (Safan) stond vandaag op 0 punten maar had al genoeg punten verdiend om Jan Maarten Heideman (DSB Bank) 4 punten voor te blijven en zo als derde op het eindpodium te staan.

Andrea Sikkema sprint in kopgroep naar zege
Anders dan bij de Heren was voor de start van de finale eigenlijk al vrij zeker wie de eindwinnares zou worden. Mariska Huisman (Viks Parket) had na twee zeges in vier wedstrijd al een dusdanige voorsprong dat het moeilijk was haar te onttronen. Dit gebeurde in Biddinghuizen ook niet. Na 40 kilometer verloor Huisman dan wel de pelotonsprint van Chris Witty (Landjuweel), maar in het klassement behield de West-Friezin een comfortabele voorsprong van 16 punten op de Amerikaanse, Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) die als elfde finishte eindigde als tweede in het klassement op 15 punten van Huisman. De sprint tussen Huisman en Witty gebeurde echter niet op de eerste rij van de wedstrijd, 45 seconden eerder had Andrea Sikkema (Van der Wiel) als eerste haar schaats over de finishlijn gestoken. De Drentse won zo voor het eerste een marathon op nationaal niveau en zij kon dat doen omdat ze deel uitmaakte van een kopgroep van zes dames die in het slot van de wedstrijd was ontsnapt.

Achter Sikkema ging de tweede plek naar Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel), terwijl Cindy van den Berg (Frisia Financieringen) op de derde plek zich voor het eerst op het podium zag staan.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren