Schaatspeloton.nl - Nieuws - Transferoverzicht: wat weten we voordat Weissenseegekte losbarst?

Transferoverzicht: wat weten we voordat Weissenseegekte losbarst?

geplaatst dinsdag 24 januari 2023 om 12:53:27 op Schaatspeloton.nl

Welke schaatser vertegenwoordigd volgend seizoen welke kleuren? Komende weken wordt er snel meer duidelijk.

Welke schaatser vertegenwoordigd volgend seizoen welke kleuren? Komende weken wordt er snel meer duidelijk. (bron: Schaatspeloton.nl)

Traditioneel is de Weissensee de plek waar de transfercarrousel op volle snelheid gaat draaien. Met de ploegen, rijders en sponsoren tien dagen dicht op elkaar zijn de oevers van het Karinthische bergmeer een snelkookpan waar de ploegen voor het volgende seizoen vorm krijgen. Hoe staat het er nu aan de vooravond van de wedstrijden op de Weissensee voor? Schaatspeloton.nl houdt jaarlijks een transferoverzicht bij. Wat weten we al? Bij het live gaan van het transferoverzicht is dit de stand van zaken.

Het bulk van de opgenomen transfers en doorlopende contracten staan op naam van OKAY / KPMS. Deze ploeg trok Bart Swings en Stefan Wolffenbuttel aan en verlengde bovendien het contract met Jeroen Janissen. Ook Ruben Ligtenberg en Lars Woelders kunnen al opgenomen worden omdat zij een doorlopend contract hebben bij deze 'Bouw & Techniek'-ploeg.

Minder duidelijkheid is er voor Nienke Smit, Amber Siegers, Luna Jonkers, Ankie Ytsma, Bianca van der Meer en Joƫlle de Ruiter die hun Team DGS zien stoppen. De ploeg gaf het stoppen tijdig aan juist om de schaatssters te kunnen laten meeprofiteren van de Weissenseetransfercarrousel.

Janet Beers kiest voor geneeskunde
Iemand die daar sowieso niet meer in mee gaat draaien is Janet Beers. De 22-jarige Noord-Hollandse geeft tegen het Noordhollands Dagblad aan haar studie geneeskunde niet meer te willen uitstellen en hangt na vier seizoen op het hoogste niveau haar schaatsen aan de wilgen. Beers, die vorig seizoen nog als tweede eindigde in het jongerenklassement van de Marathon Cup, was in totaal goed voor zes vierde plaatsen op het hoogste niveau maar kon tot nog toe de stap naar het podium nog niet maken. Met het stoppen van Janet Beers lijkt er een plekje vrij te komen bij OCRE / Haak, of en hoe die ingevuld gaat worden zullen we vast binnenkort horen.

Casper de Gier en Jumbo-Visma ontbinden contract
Ook een bewuste keuze is het vertrek van Casper de Gier bij Team Jumbo-Visma. De 27-jarige vierde jaars topdivisierijder laat de ploeg van ploegleider Peter de Vries achter zich. Zijn contract wordt in overleg ontbonden. In een persbericht van de ploeg laat De Gier weten dankbaar te zijn voor het inwilligen van zijn vertrekwens. "Ik weet onder welke voorwaarden ik heb getekend, dus het is niet vanzelfsprekend dat het zo wordt opgelost. Ik vind het fijn dat de ploeg zo professioneel en coulant is en begrip heeft getoond voor mijn situatie", aldus De Gier die een contract had tot 2024. De Gier besloot de ploeg te willen verlaten omdat hij weinig meer beleefde in het bedrijven van topsport en graag iets naast het schaatsen zou willen doen. Bij mijn vorige ploegen had ik ontzettend veel vrijheid en kon ik mijn programma naar wens en gevoel invullen. Bij een topploeg heb je allerlei verplichtingen en zit je vast aan een bepaalde structuur. Er is weinig ruimte om er iets naast te doen." De Gier hoopt dus in de komende tijd een nieuwe ploeg te vinden tijdens de transfercarrousel.

Marijke Groenewoud verlengt bij AH Zaanlander
Op het transferoverzicht vind je ook de namen van Irene Schouten en Marijke Groenewoud. Beiden verlengden dit seizoen hun contract bij Albert Heijn Zaanlander tot de Olympische winterspelen van Milaan in 2026. Schouten deed dat al bij de ploegpresentatie aan het begin van het seizoen. Van Marijke Groenewoud werd de contractverlenging zondag na afloop van de gewonnen marathon in Alkmaar door de ploeg bekend gemaakt.

Transferoverzicht niet compleet?
Heb jij als schaatser of jullie als ploeg een toevoeging te melden? Meld het dan via de mail of spreek de verslaggever van Schaatspeloton.nl aan op of rond het ijs. Ook doorlopende contracten kunnen gemeld worden.

Bekijk ook:

Transferoverzicht 2023