Schaatspeloton.nl - Nieuws - Evenaart Irene Schouten met vijfde titel record van Atje Keulen-Deelstra?

Evenaart Irene Schouten met vijfde titel record van Atje Keulen-Deelstra?

geplaatst zondag 29 december 2019 om 13:35:41 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten kan bij een overwinning tijdens het NK marathonschaatsen op gelijke hoogte komen met Atje Keulen-Deelstra.

Irene Schouten kan bij een overwinning tijdens het NK marathonschaatsen op gelijke hoogte komen met Atje Keulen-Deelstra. (bron: Schaatspeloton.nl)

Als Irene Schouten nieuwjaarsdag in Enschede voor de vijfde keer Nederlands Kampioene op kunstijs wordt dan komt ze met titels gelijk aan Atje Keulen-Deelstra. Keulen-Deelstra won het NK marathonschaatsen in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980. Net als Schouten won zij haar eerste vier titels aaneengesloten. Mocht Irene Schouten woensdag opnieuw het rood-wit-blauw mogen aantrekken dan zal ze de eerste marathonschaatser zijn die vijf kampioenschappen op rij wist te winnen. Arjan Stroetinga staat bij de heren onbedreigd eerste met maar liefst zeven Nederlandse titels.

Irene Schouten enige kunstijskampioene in damespeloton
Na het stoppen van Carla Ketellapper-Zielman en Rixt Meijer na afloop van vorig seizoen is Irene Schouten ook de enige nog actieve schaatsster die ooit een Nederlands Kampioenschap op kunstijs heeft gewonnen.

Bij de mannen hebben zijn er naast Arjan Stroetinga nog wel andere voormalig kampioenen in het peloton. Ook Ingmar Berga (2x), Jorrit Bergsma en Bob de Vries hebben ooit in hun carrière het rood-wit-blauw mogen aantrekken. Simon Schouten, de kampioen van 2018, stopte na het afgelopen seizoen.

Meeste titels op kunstijs (Heren)
7x Arjan Stroetinga
3x Co Giling, Jan Kooiman, Lammert Huitema en Bert Jan van der Veen
2x Henk Portengen en Ingmar Berga
1x 21 rijders, waaronder Jorrit Bergsma en Bob de Vries

Meeste titels op kunstijs (Dames)
5x Atje Keulen-Deelstra
4x Gretha Smit en Irene Schouten
3x Mariska Huisman, Ineke Kooiman en Jenita Hulzebosch-Smit
2x 5 rijdsters
1x 14 rijdsters

Dit artikel verschijnt woensdag ook in het programmaboekje van het KPN NK Marathonschaatsen. Lees daarin nog meer artikelen van verschillende bronnen rond het marathonschaatsen.

Bekijk ook:

Pakt Irene Schouten met titel haar 40e overwinning op kunstijs? (1 januari 2020)