Schaatspeloton.nl - Nieuws - Vier schaatsers wonnen op alle banen in Noord-Holland, schaatst Elma de Vries zich zaterdag daar bij?

Vier schaatsers wonnen op alle banen in Noord-Holland, schaatst Elma de Vries zich zaterdag daar bij?

geplaatst woensdag 22 november 2017 om 22:23:28 op Schaatspeloton.nl

IJsbaan De Westfries, waar zaterdag in Hoorn de zesde wedstrijd in de KPN Marathon Cup wordt verreden, is de jongste (permanente) ijsbaan van het zo schaatsbaanrijke Noord-Holland. Vier schaatsers slaagden er in op alle vier de vaste ijsbanen in deze provincie te winnen. Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma deden dat bij de mannen. Daniëlle Bekkering en Foske Tamar van der Wal lukte dit bij de vrouwen. Zaterdagavond zou Elma de Vries met een overwinning zich in dit lijstje kunnen schaatsen.

Heideman ook koning in Noord-Holland
In totaal was Jan Maarten Heideman bij de mannen het vaakst winnaar in Noord-Holland. De recordwinnaar qua wedstrijden op Nederlands kunstijs was driemaal de beste in Haarlem, won zeven keer in Alkmaar en maar liefst 15 keer de winnaar op de Amsterdamse Jaap Edenbaan. Hij won echter in de nadagen van zijn carrière nooit in Hoorn. Richard van Kempen had die kans ook nooit, verspreid over Alkmaar, Haarlem en Amsterdam behaalde 'Poeske' 18 overwinningen. Jan Kooiman schaatste zijn 13 Noord-Hollandse overwinningen alleen bijeen in Alkmaar en Amsterdam.

Stroetinga en Bergsma winnen op elke baan, Bob de Vries bijna
Ook Arjan Stroetinga won 13 keer op de Noord-Hollandse ijsbanen. Samen met Jorrit Bergsma is hij de enige die er in slaagde op alle vier de banen te winnen. Stroetinga won één keer in Hoorn, twee keer in zowel Alkmaar als Haarlem en acht keer in Amsterdam. Bergsma won één keer in Hoorn en Haarlem en twee keer in Alkmaar en Amsterdam. Ook Bob de Vries won in alle vier de steden, overigens zonder ooit op de Jaap Edenbaan te kunnen juichen. De overwinning van De Vries in 's lands hoofdstad werd behaald op de tijdelijke ijsbaan in het Olympisch Stadion.

Schaatst Elma de Vries zich naast Bekkering en Van der Wal?
Bij de vrouwen wisten Daniëlle Bekkering en Foske Tamar van der Wal op elke vaste ijsbaan in Noord-Holland te winnen. Bekkering won twee keer in Hoorn, viermaal in Haarlem, zes keer in Alkmaar en zeven keer in Amsterdam. Een totaal van 19 Noord-Hollandse overwinningen, daarmee Jenita Hulzebosch-Smit en Atje Keulen-Deelstra voor blijvend. Foske Tamar van der Wal won in Alkmaar, Hoorn, Haarlem en Amsterdam respectievelijk één, twee, drie en vier keer. Elma de Vries, die in totaal 16 keer op Noord-Hollands kunstijs won, kan zich vanavond naast Bekkering en Van der Wal schaatsen. De Vries mist alleen een overwinning in Hoorn op haar erelijst om op elke Noord-Hollandse ijsbaan te hebben gewonnen.

Winnaars in Noord-HollandTotaalHoornAlkmaarHaarlemAmsterdam
1.Jan Maarten Heideman25-7315
2.Richard van Kempen18-774
3.Jan Kooiman13-6-7
Arjan Stroetinga131228
4.Miel Rozendaal9-4-5
Jos Pronk9-234
Ingmar Berga72--5
Jorrit Bergsma61212
Bob de Vries62211*
Simon Schouten311-1
Evert Hoolwerf31--2
Mats Stoltenborg2-11-
Gary Hekman2--11
Bart Swings211--

* Olympisch Stadion

Winnaressen in Noord-HollandTotaalHoornAlkmaarHaarlemAmsterdam
1.Daniëlle Bekkering192647
2.Jenita Hulzebosch-Smit18-846
3.Atje Keulen-Deelstra17-818
4.Elma de Vries16-844
5.Coby Borst15-3-12
Foske Tamar van der Wal102134
Francesca Lollobrigida622-2
Irene Schouten61--5
Janneke Ensing3--12
Carien Kleibeuker2-1-1*

* Olympisch Stadion

Dit artikel verschijnt zaterdag ook in het programmaboekje van de zesde KPN Marathon Cup. Lees daarin nog meer artikelen van verschillende bronnen rond het marathonschaatsen.