Schaatspeloton.nl - Nieuws - Schaatst het peloton in het nieuwe Thialf Wereldrecords?

Schaatst het peloton in het nieuwe Thialf Wereldrecords?

geplaatst zaterdag 12 november 2016 om 18:02:12 op Schaatspeloton.nl

Francesca Lollobrigida reed dit jaar in Leeuwarden de snelste marathon over 80 ronden, hoe snel wordt op die nieuwe afstand vanavond in Heerenveen gereden.

Vanavond gaat het schaatspeloton voor het eerst op bezoek in het volledig vernieuwde Thialf. Het 'oude' Thialf is altijd al de snelheidstempel van het marathonpeloton geweest. Gaan we vanavond wedstrijden zien die sneller zijn dan ooit gereden op de wereld? Zien wij vanavond de eerste nieuwe Wereldrecords in het nieuwe Thialf? Tijd om eens te kijken naar wat de records voorafgaande van de marathon van vanavond zijn. Wat moeten de pelotons rijden om de recordboeken in te gaan?

Is gemiddelde rondetijd onder de 30 seconden haalbaar?
In de Heren Topdivisie staat het Wereldrecord op een zeer snelle 1 uur 2 minuten en 45 seconden. Dit was de tijd die Gary Hekman vorig seizoen als winnaar nodig had voor de 125 ronden tijdens de vijftiende cupwedstrijd. Dat geeft een gemiddelde rondetijd van 30,1 seconden, 47,8 km/uur. Slaagt het peloton er vanavond in nog sneller te rijden dan vorig seizoen dan zou een gemiddelde rondetijd van onder de 30 seconden in het verschiet kunnen liggen. Bij een finish binnen 1 uur, 2 minuten en 30 seconden bereikt het peloton deze mijlpaal. Iets om in de gaten te houden!

Bij de Beloften staat de snelste marathon op naam van Leander van der Geest. De tegenwoordig in de Topdivisie uitkomende Warmonder finishte in 2015 de 100 ronden in 52 minuten en 7 seconden.

Nieuwe afstand, nieuw record bij de Dames
Bij de Dames is 80 ronden dit seizoen voor het eerst de standaardafstand in de KPN Marathon Cup. Voorheen werd deze afstand alleen verreden bij Nederlandse Kampioenschappen. De snelste 80 rondenmarathon werd afgelopen oktober in Leeuwarden gereden toen Francesca Lollobrigida in de tweede cupwedstrijd finishte na 45 minuten en 22 seconden. Dit is dus de 'time to beat'. Maar de snelste damesmarathon ooit werd afgelopen januari in Thialf na 70 ronden gewonnen door Irene Schouten met een gemiddelde rondetijd van 32,3 seconden, 44,5 km/uur. Mocht het damespeloton vanavond zo'n zelfde snelheid rijden dan zou een tijd van laag in de 43 minuten mogelijk moeten zijn.