Schaatspeloton.nl - Nieuws - Simon Schouten en Erna Last-Kijk in de Vegte winnen in witte hel Weissensee

Simon Schouten en Erna Last-Kijk in de Vegte winnen in witte hel Weissensee

geplaatst zaterdag 2 februari 2013 om 13:41:50 op Schaatspeloton.nl

In zware sneeuwval en na een grote slijtageslag hebben Simon Schouten (Telstar/Primagaz) en Erna Last-Kijk in de Vegte (Palet Schilderwerken) de 25e Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee gewonnen. Schouten soleerde naar de zege, op achterstand werden Frank Vreugdenhil (Telstar/Primagaz) en Jouke Hoogeveen (De Haan Westerhoff) twee en drie. In de dameswedstrijd, ingekort tot 150 km, liet Last in de finale Elma de Vries (MKBasics.nl) achter haar, Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) werd op 2 minuten derde.

De Alternatieve Elfstedentocht is bij de heren gewonnen door Simon Schouten. De 21-jarige Andijker zou ‘te jong' zijn volgens kenners, maar bewees het tegendeel. De koers ontvlamt al in de eerste ronde, als Evert Hoolwerf en Tom Schuit er vandoor gaan. Direct formeert zich een groep van ongeveer dertien, die pas vele ronden later bij de koplopers komen. Daarna vallen er stuk voor stuk mannen af en vanuit de achtergrond weten onder andere Ruud Aerts en Simon Schouten de oversteek naar de kop te maken. Onder slechte omstandigheden heeft het schaatsen meer weg van klûnen of langlaufen en ziet iedereen wel een keer het ijs van dichtbij. Als Jochem Uithoven uiteindelijk probeert te ontsnappen, lijkt de beslissing in de koers gevallen. Niets is echter minder waar, want Schouten haalt hem in, laat hem staan en komt solo over de meet. Achter hem pakt Telstar/Primagaz-ploeggenoot Frank Vreugdenhil plek twee, Jouke Hoogeveen wordt derde.

"Het was een loodzware wedstrijd, dit heb ik nog nooit meegemaakt", zei de dolblije winnaar na afloop. "Met voorsprong winnen is het mooiste dat er is, zeker na zo'n wedstrijd. Ik ben onderweg drie keer gevallen, maar mijn geluk was dat ik wat voorsprong had. Ik kon me herpakken en mijn voorsprong behouden."

Waar de heren na 200 kilometer mochten finishen, maakten de dames 150 kilometer vol. De strijd ontbrandde pas echt toen de jury besloot de koers door het barre weer met 50 kilometer in te korten. Zoals vaker in de dameskoers was de Alternatieve Elfstedentocht te vergelijken met het verhaal van de tien kleine negertjes. Terwijl de sneeuw viel, moesten achter in het peloton steeds meer dames eraf. Erna Last-Kijk in de Vegte gaf haar afscheidstournee glans met de winst in de Alternatieve Elfstedentocht. Ze kwam in heroïsche omstandigheden solo aan. "Toen zijn we om beurten gaan aanvallen", zeggen Erna Last-Kijk in de Vegte en Elma de Vries na afloop. De twee bijna-ploeggenoten van Palet Schilderwerken en MKBasics krijgen nog drie dames mee: Carla Zielman, Carien Kleibeuker en Mariska Huisman. Die laatste blijft het langst bij het duo, maar moet ze in de slotronde toch laten gaan.

(wedstrijdverslag: AEW)