Schaatspeloton.nl - Nieuws - Crisis noopt Dick van Gangelen Trofee prijzengeld terug te brengen tot oude niveau

Crisis noopt Dick van Gangelen Trofee prijzengeld terug te brengen tot oude niveau

geplaatst dinsdag 9 oktober 2012 om 22:20:11 op Schaatspeloton.nl

De Dick van Gangelen Trofee zal de Marathonschaatser van het Jaar dit seizoen minder prijzengeld opleveren dan in de afgelopen twee jaar. Als positieve prikkel in een tijd van economische tegenwind besloot het bestuur van de organiserende stichting in 2010 het prijzengeld voor de winnaars te verhogen van 1500 naar 2000 euro. Ook de nummers twee en drie kregen bij de dames en heren hogere premies. Die gaan nu terug naar het niveau van twee jaar geleden.

Door de crisis heeft de stichting ook zelf te maken met teruglopende inkomsten. Een aantal sponsors heeft besloten de activiteiten te reorganiseren of af te bouwen. Zo zal de oliemaatschappij Argos zich geheel richten op de professionele wielerploeg en wil ook KPN de steun aan het marathonschaatsen anders inrichten. Het Algemeen Dagblad, dat de Dick van Gangelen Trofee sinds de oprichting in 2004 met een jaarlijkse bijdrage heeft gesponsord, blijft de schaatsprijs wel publicitair ondersteunen.

De Dick van Gangelen Trofee komt echter aan het begin van het nieuwe seizoen ook met goed nieuws. Totnogtoe was de prijs voor de Marathonploeg van het Jaar uitsluitend een eretitel en moest het winnende team het doen met de wisselprijs in de vorm van het bronzen beeldje van de kunstenares Marian van Puyvelde. Door de komst van het bedrijf Tacx als sponsor van de DVG Trofee krijgen de rijders van het winnende team bij de mannen èn de dames allemaal een prachtige Tacx-fietstrainer.

De Dick van Gangelen Trofee gaat dit jaar het negende seizoen in. De prijs werd in 2004 in het leven geroepen door de vertrekkende hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad als eerbetoon aan de in dat jaar overleden sportredacteur van het AD en liefhebber van het marathonschaatsen, Dick van Gangelen.

Oud-hoofdredacteur Willem Ammerlaan maakt zich als voorzitter van de Stichting Dick van Gangelen Trofee geen zorgen over het voortbestaan van de prijs: "Maar ook wij ontkomen niet aan de gevolgen van de crisis en dan moet je tijdig, open en eerlijk je ambities bijstellen. De DVG-Trofee is in de afgelopen jaren een vaste waarde geworden binnen het marathonschaatsen en dat zal zo blijven, ook als het tijdelijk een tandje minder moet".

Het stichtingsbestuur is ondertussen op zoek gegaan naar nieuwe sponsors voor de DVG-Trofee. Niet zonder succes, want behalve de komst van de marktleider op het gebied van fietstrainers Tacx heeft het populaire sportkledingmerk Craft eerder al besloten de prijs voor de Marathonschaatser van het Jaar te ondersteunen.