Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kurt Wubben en Foske Tamar van der Wal winnen Dick van Gangelen Trofee

Kurt Wubben en Foske Tamar van der Wal winnen Dick van Gangelen Trofee

geplaatst vrijdag 1 april 2011 om 21:30:00 op Schaatspeloton.nl

Vanavond hebben op het afsluitende marathonfeest Kurt Wubben (Groenehartsport.nl) en Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) de Dick van Gangelen Trofee ontvangen. Wubben en Van der Wal werden hiermee door hun collega's gekozen als Marathonschaatsers van het Jaar. Wubben hield in de stemming Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) en Ralf Zwitser (Wadro) achter zich. Van der Wal werd verkozen boven Mariska Huisman (Viks Parket) en Mireille Reitsma (MKBasics.nl).

Uit de eerste drie van het eindklassement van de trofee konden de sporters kiezen wie de Marathonschaatser van het Jaar zou worden. Bij de dames waren dat Mireille Reitsma, Foske Tamar van der Wal en Mariska Huisman. Bij de heren Kurt Wubben, Karlo Timmerman en Ralf Zwitser.

In het eindklassement bij de dames was de winnares van vorig jaar, Mireille Reitsma, met een ruime puntenvoorsprong als eerste geëindigd. Toch werd zij dit jaar niet uitverkoren. Die eer viel te beurt aan de 24-jarige Groningse Foske Tamar van der Wal. Reitsma eindigde op de derde plaats bij de verkiezing en Mariska Huisman werd tweede.

Kurt Wubben, de 39-jarige technisch tekenaar uit Pijnacker, die met de finalewedstrijd om de Marathon Cup in Heerenveen zijn schaatsloopbaan winnend afsloot, werd bij wijze van groots eerbetoon door zijn collega's als Marathonschaatser van het Jaar gekozen. Twee keer eerder won hij de Dick van Gangelen Trofee, de schaatsprijs die in 2004 werd vernoemd naar de in dat jaar overleden sportredacteur van het Algemeen Dagblad. Wubben, die niet alleen marathonschaatser was, maar ook successen vierde op de langebaan, was in het eindklassement van de DVG-trofee als eerste geëindigd, gevolgd door Ralf Zwitser, ook al een eerdere winnaar van de trofee. Zwitser eindigde in de verkiezing op de derde plaats. Tweede werd Karlo Timmerman.

Het herenteam van BAM en de dames van MKBasics.nl werden de Marathonploegen van het Jaar. Voor de mannen van coach Jillert Anema was het de vierde keer op rij dat zij de ploegenprijs wonnen.

Tijdens een groots feest in Hotel Ridderkerk waarmee vrijdagavond 1 april de marathonschaatsers hun seizoen afsloten, werden de trofeeën uitgereikt door de weduwe van Dick van Gangelen en hun zonen Jan Joost en Matthijs.

Ondanks de economische tegenwind had de organisatie van de Dick van Gangelen Trofee aan het begin van het seizoen al besloten het prijzengeld te verhogen, vooral omdat toen dreigde dat de KNSB geen geld zou hebben om de wedstrijdpremies te kunnen uitkeren aan de marathonschaatsers. Hoofdsponsor KPN is de schaatsbond vervolgens te hulp geschoten. De winnaar en de winnares van de Dick van Gangelen Trofee verdienden beiden een cheque van 2000 euro, de nummers twee kregen de helft en de voor de derde plaats was er 500 euro weggelegd.