Schaatspeloton.nl - Nieuws - Noord-Amerikaanse titels voor Montpellier, Zapotocki, Cornell en Dionne

Noord-Amerikaanse titels voor Montpellier, Zapotocki, Cornell en Dionne

geplaatst dinsdag 16 februari 2010 om 05:56:46 op Schaatspeloton.nl

In het Quebecse Joliette zijn afgelopen weekend de marathonschaatskampioenschappen van Noord-Amerika verreden. Op zaterdag ging de titel op de 25 kilometer naar de Canadees Constant Montpellier en de Amerikaanse Kathie Zapotocki. Op zondag eisten de Amerikaan Jim Cornell en de Canadese Suzanne Dionne de titels op de 50 kilometer op. De wedstrijden in Joliette telden tevens mee voor de MSI Series.

Op de zaterdag stond de 25 kilometer op het programma. De Canadese tv-zender RIS TV had besloten deze wedstrijd live te verslaan. De kijkers van de betaalde sportzender konden een bekende uit een andere sport zien winnen. Constant Montpellier, een voormalig topjockey in de Canadese paardensport, liet in de finale zijn naaste concurrenten achter een eiste zo de continentale titel op. Op 8 seconden won Jim Cornell de sprint om de tweede plaats, Tom Keane moest genoegen nemen met brons.
Bij de Dames was het Kathie Zapotocki die de titel in de wacht sleepte. De Amerikaanse was in de sprint Suzanne Dionne te snel af. Carole Moore completeerde het podium.

De 50 kilometerwedstrijd op zondag liep uit op een klein machtsvertoon van Jim Cornell. De leider in de MSI Series verstevigde nog maar eens de leiding door met duidelijk verschil de wedstrijd te winnen. Op ruim anderhalve minuut won Tom Keane de strijd om het zilver van Brian Johnston die als derde finshte. Bij de Dames was Suzanne Dionne dit maal Kathie Zapothocki wel net te snel af in de sprint. Nu ging het brons naar Kathy Feinberg. Suzanne Dionne nam in Joliette de leiding in de MSI Series over van Catherine Kwiecien.