Schaatspeloton.nl - Nieuws - KNSB: Startverbod voor damestop in Aart Koopmans Memorial

KNSB: Startverbod voor damestop in Aart Koopmans Memorial

geplaatst donderdag 15 januari 2009 om 21:47:43 op Schaatspeloton.nl

Zaterdag 24 januari vindt in Utrecht de finalewedstrijd van de Essent Cup plaats. Op dezelfde dag heeft op de Weissensee de Stichting Winter Sporten de Aart Koopmans Memorial op het programma staan. Beide evenementen bijten elkaar en de KNSB maakt nu 10 dagen voor de wedstrijden bekend dat voor de top van het damespeloton verboden is om in de wedstrijd op de Weissensee te starten.

Met namen in het damespeloton verkozen verschillende rijders en ploegen de Aart Koopmans Memorial boven de finale van de Essent Cup. De dames die zich in de Essent Cup regelmatig miskend voelen door het gebrek aan media-aandacht en financiƫle beloning zochten in sommige gevallen in plaats van de Essent Cup Finale liever de wedstrijd op het Oostenrijkse natuurijs op. Hier steekt de KNSB nu een stokje voor. In een mededeling aan rijdsters en ploegleiders liet de schaatsbond woensdag weten dat het voor de top-15 van de Essent Cup sowieso verboden is om in de wedstrijd van de Stichting Winter Sporten te starten. De overige 18 rijdsters die punten hebben behaald in de Essent Cup mogen officieel van de schaatsbond ook niet schaatsen in Oostenrijk. Zij kunnen echter dispensatie aanvragen, iets wat maximaal aan 8 rijdsters zal worden verleend. Voor deze 8 plekken zal worden geloot. Alle andere rijdsters met alleen punten in de KNSB Cup of rijdsters zonder punten krijgen sowieso dispensatie om te starten in de Aart Koopmans Memorial.


Sowieso zal het dus aan zeker 25 rijdsters verboden worden om bij de Aart Koopmans Memorial aan de start te staan. Teun Breedijk aan de rijdsters: "U zult begrijpen dat wij een representatief deelneemsters veld aan de start willen in de finale om de Essen Cup." Volgens de marathoncoƶrdinator van de schaatsbond onderkennen zij met deze oplossing het belang van de natuurijswedstrijd in Oostenrijk. De KNSB denkt op deze manier zowel de KNSB en de SWS als organisatie op de Weissensee recht te doen.