Schaatspeloton.nl - Nieuws - Maandag en dinsdag Tweedaagse van Ankeveen

Maandag en dinsdag Tweedaagse van Ankeveen

geplaatst vrijdag 9 januari 2009 om 22:17:59 op Schaatspeloton.nl

De eerste natuurijsklassieker is uitgeschreven. Aanstaande maandag start zowel het heren- als damespeloton in het Noord-Hollandse Ankeveen voor de Unox Tweedaagse van Ankeveen. Gezien het wedstrijd programma, met op woensdag de Super Prestige Finale, is besloten de traditionele Driedaagse met een dag in te korten. Met het uitschrijven van de Tweedaagse van Ankeveen wordt voor het eerst sinds 1997 weer een Nederlandse natuurijsklassieker verreden.

In de Unox Tweedaagse van Ankeveen zullen de rijders strijden om de Grote Prijs Telegraaf. In het verleden ging het in Ankeveen traditioneel om een Driedaagse, maar daarvoor is in de huidige situatie geen ruimte. De KNSB wil de woensdag vrijhouden voor de finale van de Super Prestige op het ijs van FlevOnice in Biddinghuizen. Daarom wordt in Ankeveen dit keer twee dagen gereden. Daarbij komen zowel de mannen als de vrouwen in actie. Voor die laatste categorie is dat een primeur.

Maandag wordt er om 9.00 uur begonnen met een proloog over 5 kilometer voor de mannen uit de Top Divisie van de KNSB Cup. Vervolgens starten de vrouwen om 10.00 uur voor een wedstrijd over 60 kilometer. Om 13.00 uur is het opnieuw de beurt aan de mannen, die dan 80 kilometer rijden.

Op dinsdag wordt er vervolgens om 9.00 uur door de mannen begonnen met een ploegentijdrit over 20 kilometer. De vrouwen rijden daarna vanaf 11.00 uur een race over 60 kilometer, waarna de mannen om 13.00 uur starten voor de afsluitende wedstrijd over 80 kilometer.

Het is voor het eerst sinds 1997 dat er een natuurijsklassieker wordt georganiseerd. Unox is hoofdsponsor van de Stichting Natuurijs Klassiekers. De Driedaagse van Ankeveen is in het verleden vier maal verreden. In 1979 was Dries van Wijhe in Ankeveen de eerste winnaar toen de strijd nog over een wedstrijd ging. De meerdaagse wedstrijden werden in 1986, 1987 en 1996 gewonnen door respectievelijk Evert van Benthem, Jos Niesten en Arnold Stam.