Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sjoerd Huisman en Carla Zielman Nederlands Kampioen

Sjoerd Huisman en Carla Zielman Nederlands Kampioen

geplaatst donderdag 8 januari 2009 om 16:06:18 op Schaatspeloton.nl

Sjoerd Huisman (li.) sprint naar de Nederlandse Titel. Arjan Stroetinga (mi.) en Roy Boeve (re.) moeten genoegen nemen met zilver en brons.

Sjoerd Huisman (li.) sprint naar de Nederlandse Titel. Arjan Stroetinga (mi.) en Roy Boeve (re.) moeten genoegen nemen met zilver en brons. (bron: Harm de Boer)

Op de Oostvaardersplassen hebben Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) en Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) de Nederlandse Titel op natuurijs behaald. Beide rijders waren aan het eind van het kampioenschap het snelst in de massasprint. Sjoerd Huisman klopte hierbij Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam), terwijl Roy Boeve (Safan) goed was voor brons. Arnold Stam soleerde bij Masters naar de Nederlandste Titel.

Sjoerd Huisman sprint naar roem
Afgelopen weken toonde Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) zich al keer op keer de snelste sprinter van het peloton. Nadat de rijder uit Andijk dit seizoen voor het eerst een wedstrijd op het hoogste niveau won was hij al vijf maal het snelst, waaronder twee maal op het bijna-natuurijs van FlevOnice. Huisman begon dus ook als een van de top-favorieten aan het NK. Het peloton legde zich echter tijdens het kampioenschap tot in de laatste kilometer niet neer bij een massasprint. Vele aanvallers toonde zich aan het venster. Met name Jan Maarten Heideman (DSB Bank), die de afgelopen week thuis rust had genomen, toonde zich aan het front. Een groep van vier rijders met daarin naast Heideman, Arjen Becker (Kooyenga Groep) en het duo Bob de Vries en Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) leek in de finale enige tijd kans te maken. Maar ook nadat Becker en Stroetinga waren teruggevallen en Bob de Vries en Jan Maarten Heideman het samen nog even hadden geprobeerd kwam het peloton terug.

In de laatste kilometers probeerde Lars Hoogenboom (TNT Express) nog solo de aanval te kiezen. De winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee van verleden seizoen kreeg nog gezelschap van Ruud Aerts (Foekens) maar het verschil met het peloton bleef te klein. De sprinters kwamen met vaart van achter, waarbij Arjan Stroetinga de beste positie leek te hebben. Op de laatste tientallen meters toonde Sjoerd Huisman echter de snelheid en wendbaarheid waar hij na de afgelopen weken om bekend staat in het peloton. De West-Fries kwam om de Fries heen, en leek hem daarbij nog even licht aan te tikken, en sprintte in volle vaart naar de Nederlandse Natuurijstitel. Achter Huisman en Stroetinga kwam Roy Boeve (Safan) als derde over de streep en verdiende zo het brons. Ingmar Berga (DSB Bank) en René Ruitenberg (Safan) finishten op plek vier en vijf net naast het podium. Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward) was net buiten de top-10, plek elf, de beste Eerste Divisierijder.

Met Sjoerd Huisman heeft Bert Verduin na ruim 12 jaar dus een opvolger uit eigen provincie. Huisman verdiende zijn plaats in de geschiedenisboekjes en de roem van het grote publiek, die met Sjoerd Huisman eindelijk de eerste naam van de jonge rijders, van na de winter 1997, kent.

Damestitel voor Carla Zielman
Ook bij de Dames eindigde de wedstrijd met een massasprint. Ook bij de Dames won een rijdster die voor dit seizoen nog geen wedstrijd had gewonnen. Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) sprintte na 60 kilometer zich stil te hebben gehouden het hele peloton eruit. Zielman had zich afgelopen week ziekig gevoeld en was blij aan de start te kunnen staan. Zielman sprintte naar de zege na een wedstrijd waarin de aanvallen niet krachtig genoeg waren om het verschil te maken. Achter Zielman ging het zilver naar Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen), terwijl Andrea Sikkema (Van der Wiel) als derde naar het podium mocht voor het brons. Mariska Huisman (Viks Parket) eindigde als vierde net naast het podium, net voor Margo van de Merwe (Team de Sprinters) die als vijfde finishte.

Arnold Stam soleert naar Masterstitel
Bij de Masters werd de aanval uiteindelijk wel beloond met de Nederlandse Titel. Arnold Stam, kersvers Master en voormalig topper op zowel kunst- als natuurijs, soleerde in het slot van de wedstrijd naar zijn eerste nationale titel. In de finale was de Brabander ontsnapt bij zijn medevluchters Arjan Bakker en Kurt van de Nes en alleen op weg gegaan naar de eindstreep. Daar kon Stam, die eigenlijk bij de Heren had willen starten maar dat volgens de reglementen niet mocht, het rood-wit-blauw in ontvangst nemen. Achter de rijder uit Sprang-Capelle ging het zilver naar Kurt van de Nes terwijl Arjan Bakker genoegen moest nemen met het brons.

De titelstrijd bij de Masters moest in het begin van de wedstrijd overigens enige tijd geneutraliseerd worden. In combinatie van de dichte mist en de donkere ochtenduren kon het peloton haar weg niet vinden op de Oostvaardersplassen. Om ongelukken te voorkomen werd de wedstrijd in gesloten peloton gereden om pas toen het veilig was te laten herstarten.

Bekijk ook:

Uitslag Heren
Uitslag Masters
Uitslag Dames