Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Sterk winnen in Assen

Stroetinga en Sterk winnen in Assen

geplaatst zaterdag 27 december 2008 om 20:39:56 op Schaatspeloton.nl

De negende wedstrijd in de Essent Cup is in Assen gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM schaatsteam) en Maria Sterk (DSB Bank). De winst van Stroetinga heeft zeker een verhaal aan zich hangen. Stroetinga werd pas als winnaar uitgeroepen nadat Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels), die als eerste over de streep kwam, werd gedeclasseerd. Bob de Vries en Maria Sterk behielden het Goud.

Maria Sterk behoudt Gouden pak na zege
De negende Dameswedstrijd stond wederom in het teken van de tweestrijd tussen klassementsleidster Maria Sterk (DSB Bank) en uitdaagster Mariska Huisman (Viks Parket) om de klassementsleiding. Huisman nam in de koers met de tussensprints twee punten terug en stond zo voor de eindafrekening op gelijke hoogte in het klassement. De eindsprint zou dus bepalen wie in Assen het Gouden leiderspak zou mogen aantrekken. Hierin was het Maria Sterk die voor de vierde maal dit seizoen, maar de eerste keer in de Essent Cup, de wedstrijd won. Haar tegenstreefster klopte ze aan de meet. Mariska Huisman eindigde wel als tweede en pakte zo alweer de veertiende podiumplek van het seizoen. Andrea Sikkema (Van der Wiel) completeerde op plek drie het damespodium.

Maria Sterk deed dankzij haar zege dus toch weer goede zaken voor het klassement. Ondanks de afwezigheid van haar belangrijkste steunpion, Elma de Vries (DSB Bank), liep ze in Assen twee punten uit in het klassement. Met nog drie Essent cupwedstrijden te gaan staat Mariska Huisman nu vier punten achter de Hallumse.

Arjan Stroetinga wint na declassering van Sjoerd Huisman
In de Top Divisie werd de belangrijkste strijd eigenlijk na de streep beslist door de wedstrijdjury. Niet de als eerst aankomende Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels), maar de als tweede gefinishte Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) mocht de zegebloemen komen ophalen. Na 100 ronden was in Assen wederom een massasprint nodig om de winnaar aan te wijzen. Niet omdat de aanvallers het niet geprobeerd hadden, maar omdat de aanvallen keer op keer kansloos blijken met een sterk achtervolgend BAM Schaatsteam. Het Oranje-Groene team pareert keer op keer de aanvallen die zich aandienen waardoor in de Essent Cup eigenlijk nog geen wedstrijd niet in een massasprint is geëindigd.

Toch leek het BAM Schaatsteam in Assen naast de dagzege te grijpen. De massasprint werd op De smelt gewonnen door Sjoerd Huisman die zich op de meet net iets verder strekte dan Arjan Stroetinga. De wedstrijdjury had, al dan niet terecht, onrechtmatigheden gezien in het sprinten van Huisman. Iets waar de West-Fries dit seizoen al een paar maal door de jury voor is veroordeeld. Ook in Assen gebeurde dit dus wederom en werd de Nefitrijder teruggeplaatst naar de laatste plek van de groep. Hierdoor kon Arjan Stroetinga dus voor de achtste maal dit seizoen als winnaar naar het podium. Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) en Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) werden in Assen gehuldigd als nummer twee en drie.

In het klassement kwam de leiding van Bob de Vries (BAM Schaatsteam) geen moment in gevaar. De rijder uit Haule gaat het nieuwe jaar opnieuw in met het Gouden pak om de schouders.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie