Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zondagrust lijkt Haaksbergen de das om te doen

Zondagrust lijkt Haaksbergen de das om te doen

geplaatst vrijdag 26 december 2008 om 22:14:27 op Schaatspeloton.nl

De traditionele strijd om het binnenhalen van de eerste marathon op natuurijs lijkt uit te draaien op een tweestrijd tussen het Groningse Noordlaren en Drentse Nieuw-Amsterdam/Veenoord. De ijsverenigingen in beide plaatsen willen zondagochtend de eerste wedstrijd organiseren. De ijsvereniging in het Twentse Haaksbergen wil liever geen marathon op zondag organiseren en richt zich op het organiseren van een evenement op maandagavond.

Afgelopen twee keren was Haaksbergen de eerste die een wedstrijd op natuurijs kon organiseren. "Wij zijn ook nu weer in de race", zei ijsmeester Henk Lubberink vrijdag tegen persbureau ANP. "Maar het bestuur van onze IJs- en Skeelerclub Haaksbergen wil liever geen marathon op zondag organiseren." In het Drentse dorp Veenoord is schaatsen op zondag geen probleem. "Het maakt ons niet uit. We gaan vannacht met giertanks water op de baan spuiten", zegt bestuurslid Jan Kievit tegenover het ANP. "Er moet dan zaterdagochtend minstens 3 centimeter ijs op onze speedwaybaan liggen. Dan pas komen de inspecteurs van de schaatsbond in actie. Als zij hun goedkeuring verlenen, kan het schaatspeloton zondag bij ons los."

Zowel in Veenoord als in Noordlaren ligt nog geen ijs. Volgens de Noordlarense ijsmeester Jan Geert Veldman kan de ijskorst in een tijdsbestek van één nacht makkelijk tot drie centimeter aangroeien. "Ook wij zetten giertanks in. We brengen het water vervolgens laagje voor laagje op de baan aan."
In Haaksbergen, waar al een halve centimeter ijs ligt, is dat niet het geval. Langs de geasfalteerde skeelerbaan liggen vijf centimeter hoge minidijkjes. Eind oktober werd er al water op de baan gepompt. "Wij moeten nu wachten totdat het ijs dik genoeg is", aldus ijsmeester Henk Lubberink. "Als dat het geval is, laten we het water onder het ijs wegstromen. De ijskorst komt dan muurvast op het asfalt te liggen."

Bekijk ook:

Veenoord denkt aan eerste natuurijsmarathon op zondag (26 december 2008)
Koning Winter bepaalt waar eerste natuurijsmarathon is (25 december 2008)
14-daagse weersverwachting in Haaksbergen
14-daagse weersverwachting in Noordlaren
14-daagse weersverwachting in het nabij Nieuw-Amsterdam/Veenoord gelegen Erica