Schaatspeloton.nl - Nieuws - Essent Cup 7, een wedstrijd om over na te praten

Essent Cup 7, een wedstrijd om over na te praten

geplaatst zondag 14 december 2008 om 14:49:43 op Schaatspeloton.nl

Linksboven: Rutger ter Laak breekt zijn enkel. Rechtsboven: Meester Joost Vink valt ziek uit. Linksonder: Henk Angenent vergeet zijn pak en rijdt noodgedwongen in het pak van PE People. Rechtsonder: Elma de Vries discussieerd met de scheidsrechter.

Linksboven: Rutger ter Laak breekt zijn enkel. Rechtsboven: Meester Joost Vink valt ziek uit. Linksonder: Henk Angenent vergeet zijn pak en rijdt noodgedwongen in het pak van PE People. Rechtsonder: Elma de Vries discussieerd met de scheidsrechter. (bron: Schaatspeloton.nl)

De zevende Essent Cup wedstrijd werd gister in een koud Amsterdam verreden. Hoe de wedstrijden eindigde heb je gisteren al kunnen lezen in het wedstrijdverslag op deze site. De wedstrijd is er echter een waar nog over zal worden nagepraat. Daarom nu een verhaal na de wedstrijd, over gebroken enkels, zieke meesters, vergeten pakken, gele kaarten en diskwalificaties.

Rutger ter Laak breekt enkel, einde seizoen
Vroeg op de avond schrok het volgerspeloton op van een valpartij van Rutger ter Laak (Vlasman). De Groninger gleed op het harde Amsterdamse ijs in de bocht na de finish onderuit. Met beide benen naar voren kwam Ter Laak in het opblaaskussen dat de boarding te recht. Dit betekende voor de Vlasmanrijder het einde van het schaatsseizoen. Hij werd direct overgebracht naar het Amsterdams Medisch Centrum waar namelijk een dubbele enkelbreuk werd geconstateerd. Omdat de enkel nog te gezwollen was om te kunnen opereren is Ter Laak nadat de breuk was gegipst naar huis gestuurd. De komende dagen zal hij zich bij een ziekenhuis bij hem in omgeving moeten melden voor verdere zorg.

Klas ziet zieke meester Joost vroeg afhaken
Joost Vink (Goesting.nl Schaatsteam) werd afgelopen week gevolgd door SBS6 bij zijn dagelijkse werk als meester op een basisschool in het Zuid-Hollandse Voorhout. Sponsor Goesting had een touringcar geregeld waarmee de kinderen uit de klas van Vink de prestaties van hun meester in Amsterdam kon gaan bekijken. Dit duurde echter niet lang. Voor de wedstrijd liet Joost Vink al weten dat hij ziek was geworden en al blij te zijn als hij enige tijd kon meekomen. Na de eerste tussensprint moest de zieke Vink inderdaad de wedstrijd verlaten. Zijn klas kon dit maal hun meester dus niet bij de laatste twintig zien komen. Iets wat Joost Vink dit jaar al wel vijf maal was gelukt. Amsterdam was pas de tweede wedstrijd waar hij hier niet in slaagde.

Henk Angenent rijdt in pak van PE People
Elfstedenwinnaar Henk Angenent (TNT Express) kwam zaterdag voor de wedstrijd er achter dat hij zijn pak niet in de tas mee naar de Jaap Edenbaan had genomen. Aangezien de TNT Expressploeg ook niet over een reservepak voor de 41-jarige Woubruggenaar beschikte moest Angenent in een ander pak aan de start verschijnen. De ploeg van Angenents voormalige ploeggenoot Lammert Huitema, PE People, had wel een reservepak bij zich waardoor Henk Angenent op het ijs opeens in een grijs-wit pak met oranje handschoenen en muts in actie kwam.

Gele kaarten voor Angenent, Lissenberg en Berga
In dit grijs-witte pak was Henk Angenent (TNT Express) voor de wedstrijdjury echter niet onzichtbaar. Tijdens de wedstrijd kreeg Angenent een gele kaart voor het afwijken van de lijn. De Elfstedenwinnaar was niet de enige rijder die in Amsterdam de gele kaart getoond kreeg. Na de schiftingssprint liet Yoeri Lissenberg aan de jury op duidelijke ‘Amsterdamse' wijze weten dat hij het niet eens was. De jury besloot daarop Lissenberg de gele kaart te tonen.
Ingmar Berga (DSB Bank) kreeg in de laatste ronden van de wedstrijd van de jury zelf te horen dat hij de wedstrijd moest verlaten. Dit gebeurde nadat Berga in de laatste zes ronden de gele kaart was getoond. Dit betekende automatisch declassatie waardoor hij op de negentiende plek werd geklasseerde.

Elma de Vries helpt Maria Sterk té veel
Meest veel besproken beslissing zal in Amsterdam zonder twijfel de diskwalificatie van Maria Sterk (DSB Bank) en Elma de Vries (DSB Bank) zijn geweest. Beide DSB Bankrijdsters werden gediskwalificeerd omdat De Vries Sterk had opgeduwd. Hiermee verschafte De Vries haar ploeggenote en klassementsleidster Sterk te veel voordeel. Hiermee werd iets bestraft waar in en rond het damespeloton al een paar wedstrijden geklaagd werd. Op de KNSB-website verwoorde Mariska Huisman het als volgt: "Het is al eerder gebeurd dat Elma de Vries een duwtje gaf aan Maria Sterk waardoor die zelfs punten pakte in de sprint. Tja, daar valt voor mij niet tegen te schaatsen. Kijk, het gebeurt best dat je met je hand op iemands rug zit. Maar dat je iemand echt een zet geeft om snelheid te maken, nee, dat hoort gewoon niet."

Huisman reageerde hiermee op een uitspraak van Elma de Vries, die verbaasd was dat ze was gediskwalificeerd: "Ze zeggen dat ik Maria heb opgeduwd, maar dat slaat nergens op. Natuurlijk leg je wel eens een hand op iemands rug. Dat doe ik bij haar, maar ook bij Andrea Sikkema, Mariska Huisman of wie dan ook"

Bekijk ook:

Sjoerd en Mariska Huisman winnen in koud Amsterdam (13 december 2008)