Schaatspeloton.nl - Nieuws - Utrechtse winst voor Stroetinga en Zielman

Utrechtse winst voor Stroetinga en Zielman

geplaatst zaterdag 29 november 2008 om 21:09:43 op Schaatspeloton.nl

Een verbeten Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) wint in de eindsprint de vijfde Essent Cupwedstrijd. Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) steekt links zijn been nog naar voren maar is geklopt, Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) eindigt rechts als derde. <i>(kli

Een verbeten Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) wint in de eindsprint de vijfde Essent Cupwedstrijd. Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) steekt links zijn been nog naar voren maar is geklopt, Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) eindigt rechts als derde. (kli (bron: Schaatspeloton.nl)

Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) hebben in Utrecht op de Vechtsebanen de vijfde etappe in Essent Cup op hun naam geschreven. Voor beide rijders was dit de tweede zege in deze competitie. Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) en Maria Sterk (DSB Bank) blijven in de Gouden trui aan de leiding van het klassement staan.

Carla Zielman sprint naar zege
Elma de Vries (DSB Bank) was weer terug in het marathonpeloton na haar uitstap naar de langebaan de afgelopen weken. Bij haar rentree posteerde De Vries zich wederom op de voor haar gebruikelijke positie op de eerste rij van het peloton. De werkelijke positie van de Meppelse was er echter een van in dienst rijden van de vrouw in het Goud, haar ploeggenote Maria Sterk (DSB Bank). Met zo'n luxeknecht kwam het leiderspak van Sterk eigenlijk geen moment in gevaar. Elma de Vries sprintte mee in de tussensprints om punten weg te houden bij de concurrentie van haar kopvrouwe. Aanvallen leken in de 60 ronden lange wedstrijd eigenlijk geen enkel moment kans op succes te hebben.

In de schiftingssprint 15 ronden voor het eind werd daarom de belangrijkste slag van de wedstrijd gemaakt. Meest opvallende slachtoffer was hierbij Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen). De kersverse Groningse kampioene miste net de laatste twintig en moest vanaf de kant toekijken hoe de finale zich ontrolde. Het was in deze finale vooral de Landjuweelploeg die de aanval probeerde te wagen. Na solo pogingen van Erna Kijk in de Vegte en Sandra 't Hart (beiden Landjuweel) draaide de wedstrijd dus uit op een sprintaankomst. Hierin was Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) op het laatste rechte stuk Chris Witty (Landjuweel) opnieuw te snel af. Voor de tweede maal won Zielman een wedstrijd in de Essent Cup. De derde plaats ging naar Andrea Sikkema (Van der Wiel), terwijl Maria Sterk dus opnieuw naar het podium mocht om de Gouden trui in ontvangst te nemen. Carla Zielman kwam in het klassement echter wel tot op vijf punten van de rijdster uit Hallum die als achtste finishte.

Stroetinga wint, aanvallers krijgen te weinig
Het Top Divisiepeloton bracht in het koude Utrecht een zeer aantrekkelijke wedstrijd op het ijs. Vele aanvallers probeerde het peloton te breken. De punten in de tweede en derde tussensprintserie werden verdeeld tussen de aanvallers. In de tweede sprintserie pakte net als de twee voorgaande wedstrijden Arjen Becker (Kooyenga Groep) punten door in de aanval te gaan. Rond de derde serie van sprints was het een serieuzere ontsnapping die de punten verdeelde. Jan Maarten Heideman (DSB Bank) had samen met de winnaar van vorige week Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) en Rob Busser (BCT Schaatsteam) de aanval gekozen en door goed afstopwerk van met name de formaties van Heideman en Busser keek dit drietal op een gegeven moment in de rug van het peloton. Met de schiftingssprint in zicht kwam het peloton echter onder aanvoering van het BAM Schaatsteam op stoom waardoor de aanvallers uiteindelijk met alleen de tussensprintpunten eigenlijk te weinig kregen. Met een krachtige aanval probeerde Heideman solo nog het peloton voor te blijven en dit lukte tot na de schiftingssprint waardoor hij anders dan zijn vluchtgenoten wel in de finale twintig rijders te vinden was.

In deze finale werd de recordwinnaar, na al teruggepakt te zijn door het peloton, uitgeschakeld door een valpartij waardoor hij niet om de dagprijzen kon meesprinten. Het waren aan de meet dus opnieuw de sprinters die de prijzen gingen verdelen en dit maal was het Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) die nu ook officieel de wedstrijd won. Achter de Nederlandse kampioen eindigde Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) op de tweede plaats, vlak voor zijn kopman en klassementsleider Cédric Michaud (Nefit HR Ketels). Michaud hield genoeg punten over om ook na het dagpodium terug te mogen komen om het Gouden leiderspak opnieuw aan te trekken.

Nieuw-Zeelander DJ Nation wint met overmacht
Ook in de Eerste Divisie was een mooie wedstrijd te zien. Uiteindelijke werd de wedstrijd na de schiftingssprint beslist. Nick Uithoven ging in de aanval en zag achter zich de Zeelander Erwin Mesu en Nieuw-Zeelander DJ Nation proberen bij te komen. De Zeelander slaagde daar niet in maar de Nieuw-Zeelander reed sterk naar Uithoven toe waarna het tweetal samen het peloton vijf ronden voor de finish op een ronde zetten. Althans officieel was dit zo. DJ Nation reed relatief eenvoudig naar het peloton, terwijl Nick Uithoven op enkele meters van het nu afsprintende peloton bleef hangen.

Voor het sprintende peloton uit plaatste Erwin Mesu (GIBO-BEKA) zich nog op de derde podiumplek. Met de overige rijders van de baan werd de situatie duidelijk. DJ Nation had een 100 meter voorsprong op Nick Uithoven en had duidelijk nog meer over dan de Brabander. Toen de bel voor de laatste ronde werd geluid was het al duidelijk; DJ Nation zou de eerste marathonschaatswinnaar van het zuidelijk halfrond gaan worden. Solo kwam de Nieuw-Zeelander met beide handen in de lucht over de streep, met achter hem een moegestreden Nick Uithoven op plek twee. Voor het klassement pakte Uithoven echter de meeste punten. Omdat DJ Nation zich pas op een later tijdstip melden voor een beennummer krijgt hij in de wedstrijden geen punten toebedeeld. Dit ondanks dat de Nieuw-Zeelander nu al vanaf het begin van de Essent Cup in het peloton meestrijdt om de prijzen. Voor de top van het klassement maakte het dus weinig uit, Klaas de Weerd (Dorcas Hulp) start ook volgende week in het Gouden leiderspak.