Schaatspeloton.nl - Nieuws - Transponder zegt het, Timmerman winnaar in Amsterdam

Transponder zegt het, Timmerman winnaar in Amsterdam

geplaatst zaterdag 22 november 2008 om 21:21:57 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) denkt de vierde Essent Cupwedstrijd te hebben gewonnen. Later zou de wedstrijdjury Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) op basis van de transpondertijden aanwijzen als de winnaar van de wedstrijd. <i>(klik op de foto vo

Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) denkt de vierde Essent Cupwedstrijd te hebben gewonnen. Later zou de wedstrijdjury Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) op basis van de transpondertijden aanwijzen als de winnaar van de wedstrijd. (klik op de foto vo (bron: Schaatspeloton.nl)

Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) is in Amsterdam uitgeroepen tot winnaar van de vierde wedstrijd in de Essent Cup. Hoewel het leek alsof Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) als eerste de lijn passeerde was het de transpondertijd die de beslissing velde en Stroetinga op de tweede plek achter Karlo Timmerman plaatste. Bij de dames ging de zege naar een solerende Janneke Ensing (Frisia Financieringen).

Timmerman winnaar na millimetersprint
Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) heeft in Amsterdam de vierde wedstrijd in de Essent Cup op zijn naam geschreven. Timmerman werd door de wedstrijdjury uitgeroepen als winnaar, terwijl het Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) was die juichend over de streep kwam. Stroetinga dacht te weten de wedstrijd te hebben gewonnen en ook Karlo Timmerman leek zich op de streep neer te leggen bij een nederlaag. Ook de tv-beelden lieten Stroetinga zien die als eerste over de streep kwam. De transponders om de enkels van beide kemphanen besliste echter anders. Volgens dit tijdrekenmechanisme was Karlo Timmerman een duizendste van een seconde eerder over de eindstreep gereden dan Arjan Stroetinga en daarom mocht Timmerman de zegebloemen bij de prijsuitreiking in ontvangst nemen.

Deze climax besloot een wedstrijd die verder weinig spannende momenten opleverde. Het peloton durfde op weinig momenten in de aanval te gaan. Vroeg in de wedstrijd probeerde een drietal rijders het. Arjan Becker (Kooyenga Groep), Jaap Smit (BCT Schaatsteam) en Koos Kortekaas (Vlasman) kregen echt niet teveel ruimte en eigenlijk was de controle geen moment weg bij het grote peloton. Waar in de aanloop van de wedstrijd nog rekening werd gehouden met stormwinden en mogelijk sneeuw, viel dit op het moment suprême, afhankelijke van welk gezichtsveld je het bekijkt mee of tegen. De wind zwakte gedurende wedstrijd af, en dit leek ook een beetje met de strijdlust van het peloton te gebeuren. Door dit koersverloop was het uiteindelijk een compact peloton dat op weg ging naar de schiftingssprint. Ingmar Berga (DSB Bank) moest hier door een valpartij verstek laten gaan, waardoor hij de finale-20 al bij voorbaat mis liep. Bij de twintig rijders bevond zich echter wel het complete BAM Schaatsteam. De oranje-groene formatie was met vier man in de finale vertegenwoordigd. Ook het Equipe Renault Eco2 en Nefit HR Ketels waren met drie rijders goed in het slot van de wedstrijd aanwezig. Uiteindelijk ging de zege dus naar Timmerman, alhoewel daar zeker over viel te discussiëren. Achter het strijdende tweetal eindigde Bob de Vries (BAM Schaatsteam) op de derde plaats. Plek vier was voor Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) goed genoeg om het Gouden leiderspak over te nemen van Douwe de Vries (Adformatie) die in de finale geïsoleerd was en als zevende eindigde.

Janneke Ensing pakt haar eerste zege
Bij de dames was een nieuwe winnares te bewonderen na een aantrekkelijke wedstrijd. Voor de eerste maal in haar carriere was Janneke Ensing (Frisia Financieringen) de sterkste in een landelijke marathon. De Drentse profiteerde van een windstilte tijdens de vijftien finaleronden. Nadat een kopgroep van zes was teruggepakt ging Janneke Ensing met de finish in zicht in de aanval. Ensing hield stand en kon met beide armen in de lucht als winnares over de eindstreep glijden. Achter de beloonde aanvalster was de tweede plaats voor Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken), Mariska Huisman (Viks Parket) was goed voor de derde plek. Maria Sterk (DSB Bank), die in Amsterdam als vierde eindigde, behoudt het Gouden leiderspak.

Hermen van der Wal wint in sprint
In tegenstelling tot vorige week in Eindhoven kwam in Amsterdam wel een volwaardig Eerste Divisiepeloton aan de meet. Het was hierbij toch opnieuw een Top Divisierijder die met de zege ging lopen. Hermen van der Wal (Kooyenga Groep) won de wedstrijd in de massasprint van de 20 finalerijders na 100 ronden. Deze 20 rijders waren overgebleven na de schiftingssprint 20 ronden voor de finish. Na deze sprint bleven er echter nog 21 rijders op het ijs doorrijden. Het duurde de jury vrij lang om er achter te komen dat het, ondanks dat hij in de schiftingssprint was afgevallen, Ytzen Faber (Goesting.nl Schaatsteam) was die door bleef rijden. De Fries werd uiteindelijk door de jury naar de kant gehaald en voor zijn overtreding beloond met een gele kaart. Eerder in de wedstrijd had ook Stefan Teeuwen (Goesting Events) al een gele kaart ontvangen van de wedstrijdjury.

In de massasprint won Hermen van der Wal de wedstrijd. Achter de Top Divisierijder eindigde Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward) op de tweede plaats als beste Eerste Divisierijder, Erwin Mesu (GIBO-BEKA) eindigde als derde. Klaas de Weerd (Dorcas Hulp) eindigde op de vierde plek en behoudt met ruime voorsprong zijn Gouden leidertrui.

Bekijk ook:

Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie