Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sjoerd Huisman en Carla Zielman pakken eerste zege

Sjoerd Huisman en Carla Zielman pakken eerste zege

geplaatst zaterdag 8 november 2008 om 21:05:42 op Schaatspeloton.nl

Sjoerd Huisman (mi.) wint de tweede Essent Cup etappe, Ingmar Berga (li.) is geklopt.

Sjoerd Huisman (mi.) wint de tweede Essent Cup etappe, Ingmar Berga (li.) is geklopt. (bron: Glenn Wassenbergh)

Voor het eerst in hun carrière hebben Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) en Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) een marathon op het hoogste niveau gewonnen. Beide behaalde deze maalpaal tijdens de tweede Essent Cupwedstrijd in Assen. Douwe de Vries (Adformatie) nam door het sprokkelen van punten in de tussensprint de Gouden trui over bij de heren. Maria Sterk (DSB Bank) blijft leiden bij de dames.

Carla Zielman wint nu wel
Na al twee keer net naast de zege te hebben gegrepen dit seizoen pakte in Assen Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) nu wel de zege. De afwezigheid van Elma de Vries (DSB Bank) doorbreekt de hegemonie van de DSB-ploeg duidelijk. Was het vorige week in Amsterdam Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel) die solo naar de zege reed, in Assen werd het na 60 ronden in een eindsprint beslist zonder. Carla Zielman won deze sprint voor Chris Witty (Landjuweel) en leidster Maria Sterk (DSB Bank) die als derde eindigde.
Dit bekende voor Carla Zielman haar eerste zege op het hoogste niveau. Iets waartegen de rijderster uit Steenwijkerwold eigenlijk al een tijdje tegenaan zat te hikken, maar daarbij constant het blok van DSB Bank tussen haar en de zege zag staan.

Maria Sterk, die op De Smelt niet alleen als derde eindigde maar ook in de tussensprints aardig wat punten bijelkaar sprokkelde, blijft de eigenares van het Gouden leiderspak.

Sjoerd Huisman pakt zijn eerste zege
Een andere rijder die al lang wacht op zijn eerste zege pakte bij in de Top Divisie nu ook eindelijk voor het eerst die zege. Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) kwam in Assen als eerste over de eindstreep en doorbrak daarmee de ban. Zijn ploeg had in de finale er alles aan gedaan om belangrijke concurrentie weg te spelen. Dit gebeurde in een aantrekkelijke finale waarin de twintig na de schiftingssprint overgebleven rijders in kleine groepjes uiteenvielen. Uiteindelijk kwamen erkende sprinters als Bob de Vries (BAM Schaatsteam) Christijn Groeneveld (Equipe Renault Eco2), Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) en ook de winnaar van de eerste Essent Cupwedstrijd en klassementsleider Jan Maarten Heideman (DSB Bank) op een ronde te rijden van de veertien overgebleven finalerijders. Eerder al had Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) in het gedrang van de schiftingssprint de finale gemist. De winnaar van al vier wedstrijden dit seizoen eindigde als 23e en mocht voortijdig naar de kant.

Met het oog op het halen van de finale was het team van Safan wederom het sterkst. Net als een week eerder in Amsterdam plaatste zij zich met de volledige ploeg op kop van het peloton en hielden dit op tempo naar de schiftingssprint. Hierin eindigde drie Safanrijders voorin het peloton waardoor zij opnieuw goed vertegenwoordigd waren in de finale. Hierin probeerde in de slotfase Geert Plender (Safan) nog even samen met Jan van Loon (Equipe Renault Eco2) voor het uitgedunde peloton uit te blijven. Dit slaagde echter niet. In de laatste ronde kwamen sprinters over het duo heen en verdeelde de podiumplekken. Sjoerd Huisman won hierbij dus voor het eerst een wedstrijd. De West-Fries verwees Ingmar Berga (DSB Bank) naar de tweede en Cees Juffermans (TNT Express) naar de derde plaats.

Een andere rijder die nog steeds wacht op zijn eerste zege had na de wedstrijd in Assen zeker iets te juichen. Douwe de Vries (Adformatie) pakte voor het eerst in zijn carrière een leidersprijs met het Gouden pak. De Vries deed dit door in de wedstrijd voldoende punten te sprokkelen in de tussensprints en in de eindsprint uiteindelijk als vierde te eindigen.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Top Divisie