Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga en Elma de Vries winnen

Arjan Stroetinga en Elma de Vries winnen

geplaatst woensdag 22 oktober 2008 om 21:14:19 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (mi.) wordt op het podium geflankeerd door Bob de Vries (li.) en Karlo Timmerman (re.). <i>(klik door voor meer foto's van de marathon in Enschede)</i>

Arjan Stroetinga (mi.) wordt op het podium geflankeerd door Bob de Vries (li.) en Karlo Timmerman (re.). (klik door voor meer foto's van de marathon in Enschede) (bron: Schaatspeloton.nl)

De eerste marathon op de koude nieuwe kunstijsbaan in Enschede is gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Elma de Vries (DSB Bank). Stroetinga won na een onzichtbare wedstrijd in de massasprint. De Vries, die ziekig aan de wedstrijd begon en tijdens de wedstrijd met maagklachten te kampen had, was oppermachtig in de massasprint na 60 ronden.

Ziekige Elma de Vries wint
Op het nieuwe ijs van Enschede waren het verschillende rijdsters die de neus aan het venster drukten. Het was echter een zieke Elma de Vries (DSB Bank) die de wedstrijd na 60 ronden won. Een 15 ronde voor het eind zou niemand nog geld gezet hebben op de Meppelse, die duidelijk opnieuw last had van misselijkheid. In de massasprint was Elma de Vries echter oppermachtig en kon ze al ruim voor de finish de zege gaan vieren. De tweede plaats was voor Mariska Huisman (Viks Parket) en Daniƫlle Bekkering (Frisia Financieringen) legde beslag op plek drie.
De wedstrijd bij de Dames werd ontsierd door een grote valpartij, waarbij een achttal dames de kussens tegen kwam. Op het eerste gezicht lijken de gevolgen van deze val niet zeer groot. Door haar dagzege pakte Elma de Vries het Oranje leiderspak opnieuw over van ploeggenote Maria Sterk. Chris Witty slaagde er tweemaal niet in Elma de Vries in de sprint te kloppen waardoor de Amerikaanse het Groen verloor aan De Vries.

Onzichtbare Stroetinga wint
In de Top Divisie werd een vlakke wedstrijd op het ijs gebracht. De wedstrijd, die een kwartier later begon door de afwezigheid van een gediplomeerde arts in de locale wedstrijdorganisatie, zag enkele aanvallen. Maar het waren zeker niet de aanvallers die uiteindelijk met de prijzen naar huis konden, BAM Schaatsteam hield het peloton bijeen. Het was klassementsleider Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) die vervolgens de bloemen voor de dagzege na de massasprint mocht komen ophalen. Stroetinga was in de wedstrijd zeer onzichtbaar geweest, het enige waardoor de Fries in het peloton opviel was het positioneren achter Jan Maarten Heideman (DSB Bank) in een zeer groot deel van de wedstrijd. Stroetinga verloor Heideman niet uit het oog, zelfs niet op het moment dat het peloton even leek te scheuren. Gelukkig voor de man in het Oranje brak het peloton niet en kon Henk Angenent (TNT Express) in de finale ook niet solo het peloton voorblijven. Zo kon Stroetinga dus in de massasprint als winnaar over de streep gaan. De tweede plaats was voor Bob de Vries (BAM Schaatsteam) eindigde op plek twee, Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) bezette plek drie op het podium.

Alle drie de truien bleven in bezit van de huidige eigenaar. Al kwam Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) zijn Groene trui voor de derde maal niet ophalen. Dit maal had hij een geldige reden hiervoor, door zijn afwezigheid bij twee eerdere huldigingen en bestraffingen in de sprint had hij zodanig veel Gele kaarten opgelopen dat hij in Enschede geschorst afwezig was.

Aanval in Eerste Divisie wel succesvol
In de Eerste Divisie slaagde in tegenstelling tot de twee eerdere wedstrijden van de avond een kopgroep er wel in het peloton wel op een ronde te zetten. Het was een negental rijders, met daarbij twee Top Divisierijders, die dit kunstje flikte. Het podium werd in Enschede een volledig Eerste Divisiepodium. Thijs Smit (Goesting Events) was in de finale het sterkst en won voor de eerste maal een landelijke wedstrijd. Thijs Smit, broer van Top Divisierijder Jaap Smit, hield in de finale nummer twee Tom van de Belt (VDH Marmer en Natuursteen) en drie Ronald Kruijer (Clafis Engineering/JB Besturingstechniek) achter zich.

Robert Gaasenbeek (Team Wessels-Mijnten-Wouters) eindigde na de massasprint van het peloton op plek 15 in de daguitslag en nam daardoor opnieuw de leiding in het klassement.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Top Divisie