Schaatspeloton.nl - Nieuws - Angenent en Sterk winnen in Heerenveen

Angenent en Sterk winnen in Heerenveen

geplaatst zaterdag 18 oktober 2008 om 21:20:08 op Schaatspeloton.nl

Henk Angenent komt juichend over de streep, achter hem is Bart de Vries (re.) geklopt. <i>(klik door voor meer foto's van de vijfde KNSB Cupwedstrijd)</i>

Henk Angenent komt juichend over de streep, achter hem is Bart de Vries (re.) geklopt. (klik door voor meer foto's van de vijfde KNSB Cupwedstrijd) (bron: Schaatspeloton.nl)

In Heerenveen is de vijfde wedstrijd om de KNSB Cup gewonnen door Henk Angenent (TNT Express) en Maria Sterk (DSB Bank). Henk Angenent won na een prachtige finale van Christijn Groeneveld (Equipe Renault Eco2) en Bart de Vries (Schuurman Schoenen). Maria Sterk won bij de Dames in de massasprint met een miniem verschil van Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen).

Bekkering juicht, maar Sterk wint
Voor de vijfde maal dit seizoen ging de zege naar een rijdster van de DSB Bank. Maar op het snelle ijs van Thialf scheelde het zeer weinig of dit was anders geweest. Aan de meet was het zelfs Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) die met de handen in de lucht over streep kwam. Bekkering werd echter vrij snel uit de droom geholpen door de wedstrijdjury die na het bestuderen van de finishfoto toch de zege gaf aan Maria Sterk (DSB Bank). Met haar zege nam Maria Sterk tevens het Oranje leiderspak weer over van haar ploeggenote Elma de Vries (DSB Bank) die pas als veertiende de eindstreep passeerde.

Er was in Heerenveen een massasprint nodig om de winnares na een snelle wedstrijd aan te wijzen. De wedstrijd was vooral achterin het peloton interessant om te volgen. Op het snelle ijs verliest iemand snel de aansluiting van het peloton, waardoor het damespeloton aardig gedecimeerd aan de finale begon. Vooraan het peloton was een oude bekende weer even terug van weggeweest. Gretha Smit probeerde enkele keren solo in de aanval te gaan, maar miste duidelijk de overmacht waarmee zij jaren geleden het peloton domineerde. In de finale was het nog even Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) die het dapper probeerde maar strandde door het jagende peloton.

Vervolgens was het dus Maria Sterk die met een minimaal verschil de vijfde KNSB Cupwedstrijd binnensleepte. Daniëlle Bekkering eindigde als tweede, Aniek ter Haar (Aavas Groep) was goed voor de derde plaats. Chris Witty (Landjuweel) won twee maal de tussensprint en is woensdag in Enschede terug in het groen. Yvonne Spigt (Foekens) draagt daar, dankzij een achtste plaats vandaag in Heerenveen, opnieuw het wit.

Henk Angenent wint na zeer sterke finale
De vijfde wedstrijd in de Top Divisie bracht een tactisch zeer sterke finale op het ijs, met als uiteindelijke winnaar Henk Angenent (TNT Express). Halverwege de wedstrijd was een groep van 19 rijders er in geslaagd het peloton op een ronde te zetten. Na het rondgaan van deze grote groep ging de wedstrijd op slot en was er tot aan de finale weinig opmerkelijks te zien. Op een zeer snel tempo werkte het peloton de wedstrijd af. Dit was echter niet zo snel als uiteindelijk op het scorebord te lezen was. De tijd die na de finish op de borden kwam zou met 48 minuten ruim de snelste 100 rondenmarathon ooit zijn geweest. Door een storing in de software van het rondebord was echter niet de volle 100 ronden gereden maar slechts 96. Deze storing aan het rondebord zorgde ook voor een rare situatie bij de laatste tussensprint. Omdat het nummer 26, waarop normaal de bel voor deze sprint gegeven word nooit op het bord had gestaan, werd plotseling de bel gegeven met het rondebord op 22.

In de finale die wel echt 10 ronden duurde was het een aanvallersbal. Dit bal werd eigenlijk gekleurd door twee man. Bart de Vries (Schuurman Schoenen) nam vroeg in de finale het initiatief en bouwde solo een mooie voorsprong op. Achter de jonge De Vries probeerde de rest van de groep terug te komen. Het was uiteindelijk Henk Angenent, die net van een kleine achterstand op de rest van de groep terug was gekomen, die vol voor de aanval ging. De 40-jarige Elfstedenwinnaar kreeg de jonge Christijn Groeneveld (Equipe Renault Eco2) mee en samen reed het tweetal terug naar Bart de Vries. Ternauwernood kwam het tweetal vlak voor de bel terug bij De Vries waarna de snelle Groeneveld de te kloppen man leek te zijn in de laatste 400 meter. Het was echter Angenent die met een krachtige jump buitenom door de bocht kwam en op het laatste rechte stuk de voorsprong niet meer uit handen gaf. Henk Angenent won en leek daarmee ook zichzelf, na het vele lichamelijke leed in de laatste anderhalf jaar, te verrassen. Op het podium werd nestor Angenent geflankeerd door de twee mede aanvallers. Christijn Groeneveld op de tweede en Bart de Vries op de derde plek.

De truien wisselden in Heerenveen niet van eigenaar.

Klaas de Weerd wint opnieuw
Voor de tweede maal heeft Klaas de Weerd (Dorcas Hulp) een wedstrijd in de KNSB Cup op zijn naam geschreven. Afgelopen week was hij al in Assen het snelste. De Weerd won de massasprint voor Engbert de Vegt (GIBO-BEKA) die opnieuw leider in het klassement wordt en Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward). Dat het een massasprint werd mag vooral toegerekend worden aan Top Divisierijder Jens Zwitser (DSB Bank) die in de finale eigenhandig een kansrijke kopgroep van vier rijders, bestaande uit Robert van Dalen, Joost de Ouden (Dorcas Hulp), Erwin Mesu (GIBO-BEKA) en Pieter Overmars (Vrije Universiteit Amsterdam), terughaalde.

Klassementsleider Robert Gaasenbeek (Team Wessels-Mijnten-Wouters) eindigde in de massasprint als achtste en verliest daardoor na een wedstrijd al weer de leiding aan Engbert de Vegt.