Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ingmar Berga en Elma de Vries winnen op thuisbaan

Ingmar Berga en Elma de Vries winnen op thuisbaan

geplaatst woensdag 15 oktober 2008 om 20:45:23 op Schaatspeloton.nl

Elma de Vries (mi.) wordt tussen Carla Zielman (li.) en Mariska Huisman (re.) gehuldigd als dagwinnares. Later zou De Vries nog het Oranje en Groen uitgereikt krijgen.

Elma de Vries (mi.) wordt tussen Carla Zielman (li.) en Mariska Huisman (re.) gehuldigd als dagwinnares. Later zou De Vries nog het Oranje en Groen uitgereikt krijgen. (bron: Harm de Boer)

De vierde wedstrijd om de KNSB Cup is in Assen gewonnen door Ingmar Berga en Elma de Vries (beiden DSB Bank). Voor zowel Berga als De Vries is De Smelt in de Drentse hoofdstad de thuisbaan. Ingmar Berga versloeg in de finale zijn vluchtgenoten Ralf Zwitser (Adformatie) en Yoeri Lissenberg (Foekens). Elma de Vries nam met haar zege het Oranje over.

Drievoudige slag Elma de Vries in Assen
Elma de Vries (DSB Bank) heeft zich op haar eigen thuisbaan goed beloond. De tegenwoordig in Meppel woonachtige De Vries was niet alleen goed voor de dagzege, maar ze trok ook de Oranje en Groen trui naar zich toe. Elma de Vries was na 60 ronden de eerste die de eindstreep passeerde. Dit deed zij nadat ze vluchtgenote Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) in een sprint op 100 meter voor het peloton had geklopt. Mariska Huisman (Viks Parket) kwam even later als winnares uit de pelotonspurt en mocht zo als derde op het podium plaatsnemen.

Klassementsleidster Maria Sterk (DSB Bank) eindigde als vierde in de pelotonsprint en dus als zesde in de uitslag en verloor daardoor het Oranje aan haar ploeggenote. De Amerikaanse Chris Witty (Landjuweel) startte in Assen in het Groen maar verloor officieel dit Groen in de vierde etappe aan Elma de Vries. Omdat De Vries nu ook het Oranje om de schouders heeft zal Witty in Heerenveen als nummer twee van het klassement wel het Groen dragen. Yvonne Spigt (Foekens) zal in Thialf opnieuw het wit mogen dragen. De Nederlands Kampioene op kunstijs heeft nog een voorsprong van één punt op Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel) die tweede staat in dit jongerenklassement.

Ingmar Berga eerste aanvallende winnaar in Top Divisie
Het moest een keer gebeuren. Afgelopen drie wedstrijden was de KNSB Cup in de Top Divisie een sprintersbal. Twee maal won Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam), zaterdag was in Den Haag Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) het snelst. De aanvallers leken eigenlijk geen enkel moment mee te kunnen spelen om de prijzen. Maar in Assen waren het de aanvallers die eindelijk beloond werden. Yoeri Lissenberg (Foekens), Ingmar Berga (DSB Bank) en de laatste wedstrijden al zeer aanvallende Ralf Zwitser (Adformatie) wisten gedrieën het peloton op een ronde te zetten en mochten vervolgens in de finale gaan uitmaken naar wie de dagzege zou gaan.

Het was aan de meet Ingmar Berga die de winst mocht begroeten. Ralf Zwitser moest genoegen nemen met de tweede podiumplek, Yoeri Lissenberg mocht als derde en laatste aanschuiven op het erepodium. Klassementsleider Arjan Stroetinga won de sprint van het peloton om de vierde plaats en behoudt zo het Oranjepak. Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) hoefde maar een sprint te winnen om ook in Heerenveen in het Groen te mogen starten. Karlo Timmerman staat daar dan opnieuw in het Wit aan het vertrek.

Klaas de Weerd wint in Eerste Divisie
In de Eerste Divisie ging de zege in Assen ook naar een thuisrijder. Klaas de Weerd (Dorcas Hulp) was na 100 ronden de sterkste van een kopgroep van 17 man. Freddie Vloedgraaf (Team-One) was goed voor de tweede plaats, Top Divisierijder Henri Ruitenberg jr. (Safan) moest genoegen nemen met plek drie. Voor het klassement deed Robert Gaasenbeek (Team Wessels-Mijnten-Wouters) goede zaken. De voormalige A-rijder nam de leiding in het klassement over van Engbert de Vegt (GIBO-BEKA).

Bekijk ook:

Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie