Schaatspeloton.nl - Nieuws - Haagse sprintoverwinning voor Karlo Timmerman en Elma de Vries

Haagse sprintoverwinning voor Karlo Timmerman en Elma de Vries

geplaatst zaterdag 11 oktober 2008 om 21:07:48 op Schaatspeloton.nl

Elma de Vries (mi.), geflankeerd door Mariska Huisman (li.) en Andrea Sikkema (re.), wordt gehuldigd als winnares van de derde KNSB Cupmarathon. <i>(klik op de foto voor meer foto's van de derde KNSB Cupmarathon in Den Haag)</i>

Elma de Vries (mi.), geflankeerd door Mariska Huisman (li.) en Andrea Sikkema (re.), wordt gehuldigd als winnares van de derde KNSB Cupmarathon. (klik op de foto voor meer foto's van de derde KNSB Cupmarathon in Den Haag) (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Haagse Uithof hebben Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) en Elma de Vries (DSB Bank) de eerste overwinning van het seizoen behaald. In de derde wedstrijd van de KNSB Cup waren zowel Timmerman als De Vries het snelst in de massasprint. Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Maria Sterk (DSB Bank) blijven de klassementleiders.

Elma de Vries wint eerste massasprint
De derde wedstrijd in de KNSB Cup is op de Haagse Uithof gewonnen door Elma de Vries (DSB Bank). De klassementswinnares van verleden seizoen was na 60 ronden het snelst in de massasprint. Mariska Huisman (Viks Parket) sprintte naar de tweede plek, Andrea Sikkema (Van der Wiel) eindigde als derde.
Tijdens de wedstrijd slaagden nu eens niet de aanvallers. Niet dat er tijdens de volledige wedstrijd niet werd aangevallen, maar niemand slaagde erin meer dan 100 meter van het peloton weg te komen. In de tussensprints wist Chris Witty (Landjuweel) door twee sprintzeges de groene pak naar zich toe te trekken. De Amerikaanse liet tweemaal Elma de Vries achter zich, waardoor Witty zowel groene truidraagster Daniƫlle Bekkering (Frisia Financieringen) als De Vries in dat klassement voorbij ging. Met nog zo'n 15 ronden te gaan leek het wel zeker dat het peloton afstevende op een massasprint en begon een hectische finale. Enkele valpartijen vonden plaats, waarvan Jolanda Langeland het belangrijkste slachtoffer was.

In de laatste ronde was het uiteindelijk Elma de Vries die haar overmacht in de sprint toonde. De Vries kon al enkele meters voor de finish de armen uitstrekken voor het zege gebaar. Naast het wisselen van eigenares van het Groen, veranderde aan de top van het Algemeen en Jongeren klassement niets. Zowel Maria Sterk (DSB Bank) als Yvonne Spigt (Foekens) zullen woensdag weer in respectievelijk het Oranje en Wit mogen starten.

Renault klopt met Timmerman BAM-trein
Voor het eerst dit seizoen is de BAM-trein geklopt in de finale en dit gebeurde uit onverwachte hoek. Zusterploeg Renault Eco2 wist in de finale de leiding van het peloton te nemen en stond deze niet meer af voordat Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) als winnaar over de streep kwam. Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) eindigde als tweede en behoudt zo zijn klassementsleiding, Bob de Vries (BAM Schaatsteam) legde beslag op de derde plek.

De massasprint moest voor de derde maal dit seizoen de dagwinnaar bepalen omdat opnieuw de aanvallers die de wedstrijd kleur gaven niet weg konden komen. De wedstrijd werd getekend door een lange ontsnapping van Ralf Zwitser (Adformatie) en Jouke Hoogeveen (Schuurman Schoenen) in de tweede helft van de wedstrijd. Het duo had op een gegeven moment zelfs een halve ronde voorsprong op het peloton. Het mocht echter niet zo zijn en na achtervolgingswerk van verschillende ploegen kwam het peloton terug op de twee vluchters. Hierna mochten de snelle mannen het dus wederom onder elkaar uitmaken.

Ook in het Top Divisiepeloton verwisselde enkel de Groene trui van schouders. Sjoerd Huisman (Nefit hR Ketels) haalde in de tussensprints voldoende punten om dit tricot woensdag te mogen dragen. Arjan Stroetinga en Karlo Timmerman blijven in het bezit van het Oranje en Wit.

Dubbelslag Engbert de Vegt in Eerste Divisie
In de Eerste Divisie beleefde Engbert de Vegt (GIBO-BEKA) een goede dag. De voormalige A-rijder uit Ureterp won niet alleen de derde etappe in de KNSB Cup maar pakte ook nog de leiding in het Algemeen Klassement mee. Dit kwam vooral door het declasseren van klassementsleider Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward), die volgens de jury onrechtmatig gesprint zou hebben in finale. De Vegt was er in de slotfase van de 100-rondemarathon samen met Top Divisierijder Jaap Smit (BCT Schaatsteam) in geslaagd een ronde voorsprong te pakken. Het tweetal maakte gebruik van een zware wedstrijd om een grotendeels stukzittend peloton op een ronde te zetten.

De sprint om de derde plaats die in het peloton gewonnen werd door Top Divisierijder Roy Polmans (Foekens) werd door Jaap Smit gebruikt om bij zijn vluchtgenoot weg te komen. Hier slaagde de Leidenaar echter niet in, Engbert de Vegt kon terugkomen en in de laatste halve ronde was de nieuwe leider in de Eerste Divisie te snel voor Jaap Smit.

Bekijk ook:

Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie