Schaatspeloton.nl - Nieuws - Weissensee en Kuopio gaan samenwerken

Weissensee en Kuopio gaan samenwerken

geplaatst maandag 28 januari 2008 om 22:48:43 op Schaatspeloton.nl

De organisatoren van de Finland Ice Marathon en de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, willen in de toekomst meer samen gaan werken.

De organisatoren van de Finland Ice Marathon en de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, willen in de toekomst meer samen gaan werken.

De organisatoren van de natuurijsevenementen op de Weissensee en in Kuopio hebben vanmiddag op de Weissensee een samenwerking aangekondigd. Stichting Winter Sporten en Finland Ice Marathon hadden over deze stap in het verleden al vaker gefilosofeerd, nu hakken ze de knoop door. Beide partijen hopen rond de finale van de Grand Prix in Finland op 23 februari de oprichting van de nieuwe club te bekrachtigen.

"Een exacte naam hebben we nog niet bedacht, maar u kunt denken aan iets in de geest van ‘Vereniging van Natuurijswedstrijden'."aldus Philip Detmar van Stichting Winter Sporten. "Andere partijen in het marathonschaatsen hebben zich al eerder georganiseerd, zoals de rijders in de rijdersraad en de sponsoren in de VMS. Wij vonden dat de tijd was gekomen om ons als wedstrijdorganisatoren te organiseren."

De stap wordt ook nu genomen omdat er steeds meer buitenlandse marathonschaatsinitiatieven zijn gekomen, waaronder de Grand Prix wedstrijden in Tsjechië en Zweden. De organisatoren willen duidelijk benadrukken dat zij de opzet van de Grand Prix zien zitten; "Wij, de Weissensee en Kuopio, zien elkaar niet als concurrenten; integendeel, wij denken elkaar te kunnen versterken en daarmee het marathonschaatsen een goede dienst te bewijzen. Dat kan uitstekend met de Grand Prix."

Wel zijn de organisatoren tijdens de oprichting van de dit jaar echt debuterende Grand Prix op problemen gestuit. Philip Detmar: "Het hele Grand Prix verhaal is veel te laat opgetuigd en in zekere zin voelen we ons door de KNSB aan het lijntje gehouden. Maar we willen de zaak van de positieve kant bezien en beschouwen dit jaar als een overgangsjaar. Daarom moeten we na de Grand Prix, maar misschien nog wel tijdens deze cyclus, met de KNSB om tafel."
In eerste instantie zijn nog enkel de twee organisaties rond de Weissensee en Kuopio bij de opzet betrokken. Tsjechië en Zweden, zullen benaderd worden en ook andere wedstrijdorganisaties zijn welkom; bijvoorbeeld Estland. Ook wil de nieuwe vereniging de organisatoren van Nederlandse natuurijswedstrijden gaan polsen voor een lidmaatschap van de op te richten organisatie.

Het doel van de nieuwe vereniging is het veiligstellen van het voortbestaan van het marathonschaatsen in de meest pure vorm. Men denkt dat dit nog steeds het schaatsen op natuurijs is. "Natuurijs geeft een enorme boost aan het schaatsen. Wij durven de stelling aan dat de populariteit van het schaatsen voor een heel groot deel afhangt van het natuurijs. Voor natuurijs - wij willen niet al te somber doen en de weerprofeet uithangen - moeten we bijna altijd naar het buitenland."

Doelstellingen van de nieuwe vereniging
- onze onderlinge banden aanhalen, dat wil zeggen onze kennis, deskundigheid en ervaring aan elkaar overdragen, c.q. bundelen
- we willen organisatorisch samenwerken. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van reizen en arrangementen, maar ook op het gebied van veiligheid.
- wij willen meehelpen de sport te promoten en in stand te houden. Wij hoeven u niet te vertellen dat er momenteel een hoop reuring is, met name rond het kunstijsverhaal, iets dat de sport geen goed doet.
- wij willen inspraak in het samenstellen van de kalender en afdwingen dat deze in een vroegtijdig stadium wordt vastgesteld zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is
- meedenken en meepraten over de toekomst van de sport in het algemeen en de Grand Prix in het bijzonder
- wij willen betrokken worden bij de sponsoring van het evenement
- wij willen betrokken worden bij het maken van afspraken met de televisie.

De nieuwe vereniging zou 23 februari in Kuopio bekrachtigd moeten worden.