Schaatspeloton.nl - Nieuws - Andrès Landman stopt definitief

Andrès Landman stopt definitief

geplaatst maandag 7 januari 2008 om 17:35:00 op Schaatspeloton.nl

Andrès Landman

Andrès Landman

Na lang denken heeft Andrès Landman (Foekens) besloten na dit seizoen een punt achter zijn carrière te zetten. De 31-jarige Amsterdam kan het schaatsen op top niveau niet langer meer combineren met zijn baan als sportfysiotherapeut. Andrès Landman debuteerde in 2000 als A-rijder voor Dasia Sport en was in de acht jaar als rijder op het hoogste niveau goed voor 2 dagzeges.

Vorig seizoen eindigde Andrès Landman nog als tweede in de eindstand van The Greenery Six, waarin hij ook een wedstrijd won, dit seizoen was hij in de finalewedstrijd van de Essent Cup tweede. Maar de sprinter uit Amsterdam Zuid-Oost kan de combinatie van de marathonschaatssport en een 35-urige werkweek als sportfysiotherapeut niet meer goed aan. "Ik hoopte mogelijk op een grote sponsor zodat ik minder kon werken, maar er zijn nu zoveel toppers zonder sponsor dat ik niet iemand hoor schreeuwen naar Andrès Landman", aldus de rijder in een open brief aan deze site waarvoor hij vorige seizoen columnist was. "Ik heb wel een speciale trainingsmethode gevonden waardoor ik met 1-3 uur (dat is inclusief schaatsen/fietsen/hardlopen etc)in de week het huidige niveau goed weet vol te houden. Bij harde wedstrijden presteer ik goed omdat het op het fysieke vlak in orde zit. Technisch gaat het momenteel ook redelijk. Maar mijn manco is altijd geweest dat ik niet goed ben in duw en trek werk."

De voormalige drager van de Oranje trui in de Essent Cup heeft dit seizoen ook minder plezier van de sport: "met de huidige wedstrijden op zaterdag en zondag vind ik het niveau dalen waardoor het plezier afneemt. De eerste dag van de Essent 5 daagse en het NK dat waren ouderwetse harde wedstrijden. Elkaar uitputten en met de billen bloot. Dan heb je ook vrede met het resultaat dat je bereikt. "

Over zijn carrière zegt Andrès Landman: "Ik kan terugkijken op een mooie carrière. Heb een mooie langebaancarrière achter de rug en een hele goede marathon carrière. Ik heb alle NK gereden (shorttrack, kortebaan, super sprint, allround, afstanden en marathon) Jammer genoeg geen nationale titel wel eerste 10, maar ik heb alle leiderspakken van het marathonnen in de kast." In geen van die klassementen eindigde de uit een Nederlandse vader en Spaanse moeder geboren rijder op de hoogste plek, wel veel tweede plekken staan op zijn erelijst.
"Ik heb in topteams gereden en in ieder team veel geleerd. Alle grote marathonnamen hebben mij begeleid, ik heb echt verreweg de duurste opleiding gehad van Nederland. Met velen heb ik nog contact en ik ben iedereen dankbaar geweest. […] In een zwart gat val ik niet. Genoeg werk en een fantastische vrouw en zoon. Ik ben te duur geworden voor de sport. Ik hoop voor de jongeren dat zij nog prof kunnen worden. De sport zal ik volgen en ik moet zeker nog 4-5 jaar aftrainen dus zal nog wel veel jongens zien. Ik bedankt de marathonsport en alle mensen die ermee te maken hebben."

Bekijk ook:

Andrès Landman
Lees het volledige ingezonden stuk in de rubriek ‘Ingezonden door…’