Schaatspeloton.nl - Nieuws - Scheringa dreigt geldkraan dicht te draaien

Scheringa dreigt geldkraan dicht te draaien

geplaatst dinsdag 8 januari 2008 om 20:11:00 op Schaatspeloton.nl

Dirk Scheringa, eigenaar van DSB Bank, dreigt ermee zich uit het schaatsen terug te trekken als de regels rondom de Essent Cup niet zullen worden teruggedraaid. De torn van de multimiljonair richt zich vooral op de schiftingssprint waardoor slechts 20 schaatsers om de zege kunnen strijden. Ook merkt hij dat door verwarring bij het publiek het effect van de sponsoring daalt.

Scheringa heeft vooral moeite met het feit dat bij de Essent Cup-wedstrijden slechts 20 schaatsers om de zege mogen strijden. De rest moet na een schifting, op 20 ronden van het einde, het ijs vroegtijdig verlaten. "Dat vind ik niet eerlijk", sprak Scheringa tegen het persbureau ANP. "Zoiets gebeurt ook niet bij het wielrennen ofzo. Iedereen moet sprinten om de overwinning. Als zo'n regel niet verandert, vinden wij het niet meer leuk om met de marathon door te gaan."

Het is niet de enige doorn in Scheringa's oog. De oprichter en eigenaar van Dirk Scheringa Beheer is er ook allerminst gelukkig mee dat twee competities door elkaar heen lopen (Essent Cup en KNSB Cup) en dat veel toppers alleen op zondagmiddag 12.00 uur in actie komen. "Marathonschaatsen is een volkssport. Het publiek vindt het prachtig om de toppers juist op zaterdagavond te zien." Opvallend is wel dat ook juist toppers uit zijn DSB Bank-ploeg regelmatig op zaterdag verstek lieten gaan en zich volledig op de zondagmiddagcompetitie leken te richten.

Volgens Scheringa hebben de nieuwe regels te veel verwarring veroorzaakt, waardoor ook het effect van de sponsoring afneemt. "We vinden dat er dingen moeten veranderen. Dat signaal gaan we afgeven aan de bestuurders." Andrès Landman en Peter Baars die al aangaven na dit seizoen te zullen stoppen ondersteunen de opmerking van Scheringa openlijk. "Die Essent Cup is helemaal niks", meent Landman. "Er zijn nog amper uitlooppogingen te zien. Het is jammer dat de schaatsbond zich zo laat leiden door SBS. De KNSB zou een man als Scheringa moeten koesteren, dat is een liefhebber. Maar blijkbaar hebben ze daar geen boodschap aan." Ook Peter Baars kan zich vinden in de kritiek van zijn baas. Dit seizoen nam hij al de vijftien keren mee in de Essent Cup en moest daarna dertien maal toekijken hoe twintig collega's om de overwinning mochten sprinten. "Maar van die twee finales die ik mocht rijden, werd ik één keer eerste en één keer tweede. Het is één grote gokpartij."

Schaatsbond KNSB laat bij monde van Geert-Jan Muskens, hoofd wedstrijdorganisatie, weten dat ze vorige week een overleg met de schaatsers hebben gehad en dat daarin bleek dat juist een meerderheid 'dolenthousiast' is over de formule. Volgende week heeft de KNSB ook een overleg met de Vereniging Marathon Sponsoren (VMS) waarin alle sponsoren van marathonploegen, ook DSB, zijn vertegenwoordigd. "Dan hoor ik graag hoe iedereen er over denkt", aldus Muskens. "We gaan voor wat de meerderheid wil."

Over de opzet van de finale (waarin dus maar twintig schaatsers mogen strijden om de zege) is Muskens stelliger: "Ik verwacht niet dat daar verandering in komt."