Schaatspeloton.nl - Nieuws - Morgen veel publiek verwacht in Thialf

Morgen veel publiek verwacht in Thialf

geplaatst vrijdag 11 januari 2008 om 06:45:00 op Schaatspeloton.nl

De door Power-play.nl geregelde gratis toegang bij de voorlaatste KNSB Cup wedstrijden in Heerenveen lijkt een succes te worden. Volgens de site Skatepodium.com, die de verdeling van de kaarten regelden, zijn er al 10.000 kaarten verdeeld. Over de standaard door de wedstrijdsponsor voor het KNSB-programmaboekje geschreven voorwoord lijkt een controverse te zijn ontstaan, de bond zou de tekst hebben geweigerd.

In navolging van Nefit HR Ketels in Deventer en Foekens asbestverwijdering in Amsterdam nam Power-play.nl de mogelijkheid aan om veel publiek naar de ijsbaan te trekken voor de plaatselijke marathon. Samen met het Gewest Friesland en de kranten Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden heeft de marathonschaatssponsor inmiddels al 10.000 kaarten verdeeld. Ondertussen lijkt over het gebruikelijke voorwoord in het programmaboekje wat verkocht wordt rond de wedstrijd een onenigheid te zijn ontstaan. Standaard wordt dit stukje geschreven door de sponsor van de dag, in dit geval eigenaar/ploegleider/ondernemer Jork Wielinga. Volgens Skatepodium.com is de onderstaande, blijkbaar te kritische tekst door de bond hiervoor geweigerd:
Marathonschaatsen blijft een echte publieksport.

Natuurlijk zijn we allemaal heel blij met de media aandacht van SBS6 die nu al weer twee seizoenen de marathonwedstrijden live op TV uitzend. Maar, zo als Lex Muller van SBS dat zelf ook al heel terecht heeft opgemerkt, is een marathonwedstrijd niet echt televisiegeniek. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor baanwielrennen. Voor het publiek een fantastisch evenement maar heel moeilijk via een camera in de huiskamer te brengen.

In een marathonwedstrijd zijn er meestal een aantal acties tegelijkertijd, voorin, achterin en soms ook nog eens tussen de diverse groepen in. Als toeschouwer kun je de hele baan overzien, je kan zien wat voor en achter het peloton gebeurd. Dit kan zelfs de allerbeste regisseur niet goed in Tv-beelden vertalen. Daarom is het jammer dat er de laatste jaren alleen maar veel tijd in het televisieproject is gestoken en dat er geen beleid is gevoerd om het publiek (terug) in de stadions te krijgen.

Lokaal dacht men hier gelukkig heel anders over en positief waren deze winter zeker de wedstrijden in Haarlem, Hoorn, Deventer en de laatste dagen in Amsterdam en Assen. De rijders en betrokkenen zullen mij zeker bijvallen als ik stel dat de wedstrijden met veel publiek mooier en spectaculairder zullen worden. Een volle bak zal de marathonschaatser van extra adrenaline voorzien en hem of haar opzwepen om extra te presteren.

Daarom hoop ik vanavond op veel Power(play), zowel van de rijders en rijdsters als van het publiek. Laat het dak er maar vanaf gaan, want de directie van Thialf heeft toch al vergevorderde plannen om het dak te vernieuwen en te verhogen.

Jork Wielinga
Power-play.nl