Schaatspeloton.nl - Nieuws - Angenent wil halve Elfstedentocht in extreme kou

Angenent wil halve Elfstedentocht in extreme kou

geplaatst vrijdag 17 februari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Het schaatspeloton moet zaterdag tijdens de dertigste editie van de alternatieve Elfstedentocht in het Finse Kuopio een moeilijke klus klaren. De temperatuur zal waarschijnlijk 's ochtends 15 tot 20 graden onder nul liggen. Bij die extreme kou vindt de start van de race over 200 kilometer niet om zeven, maar om acht uur plaats. Dat hebben het plaatselijke organisatiecomité en de KNSB vrijdagavond laten weten.

Henk Angenent, winnaar van de Elfstedentocht in 1997, wil nog meer bescherming voor de schaatsers. "Het beste zou zijn om de wedstrijd in kilometers te halveren. Drie uur in extreme kou rijden is nog acceptabel, maar zes uur kan niet. Als de temperatuur naar 20 graden onder nul zakt, dan ga ik niet eens van start. Ik laat mijn tenen niet bevriezen."

Zes jaar geleden hielden twee schaatsers zware bevriezingsverschijnselen aan de barre Finse tocht over. Hotze Zandstra en Arnold Gaasenbeek liepen bevroren tenen op. Men vreesde voor amputatie, maar beiden herstelden van hun verwondingen.