Schaatspeloton.nl - Nieuws - Frank Vreugdenhil sprint naar de winst in Alternatieve Elfstedentocht

Frank Vreugdenhil sprint naar de winst in Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst woensdag 30 januari 2019 om 13:47:12 op Schaatspeloton.nl

De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is gewonnen door Frank Vreugdenhil (AB Vakwerk). De Drent was na een snelle 200 kilometer, de koers werd afgewerkt in vijf en een half uur, het snelst van een elitegroep die ging sprinten om de winst. Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) legde beslag op de tweede plaats, Jordy Harink (Bouw & Techniek) werd derde. Na drie eerdere podiumplaatsen in de Alternatieve Elfstedentocht was het voor Vreugdenhil zijn allereeste overwinning op een 200 kilometer.

Met het peloton op snelheid lukte het Weissensee lang niet om een kopgroep te vormen. De klassieke vroege ontsnapping kwam er dit keer dan ook niet. Vroeg in de wedstrijd probeerde Gary Hekman (AB Vakwerk) wel de wedstrijd hard te maken door voorin te koersen en de concurrentie te dwingen te achtervolgen. Hij kwam halverwege de wedstrijd samen met Niels Immerzeel (Port of Amsterdam/SKITS) aan de kop, maar ook dat was geen lang leven beschoren.

Niels Overvoorde (AB Vakwerk) nam vervolgens het stokje over en nam solo zo’n 2 minuten voorsprong op het peloton. Kilometers lang reed Overvoorde voor het peloton en het was pas toen de koers al in de laatste 50 kilometer was dat hij werd achterhaald. Op dat moment was het peloton al dusdanig uitgedund dat het nog maar zo’n kleine dertig man telde. Het was die groep die ook de finale ging rijden. Geen aanval kreeg meer de kans de gecontroleerde groep lang achter zich te laten. In de sprint die na 200 kilometer volgde was Frank Vreugdenhil het snelst. Ploeggenoot Gary Hekman kwam na zijn vroege hardmaakacties nog dicht bij de prijzen, maar de klassementsleider in de KPN Grand Prix viel met de finish in zicht. Crispijn Ariëns ging met de tweede plaats naar huis, terwijl Joryd Harink als derde naar de replicabrug van Bartlehiem mocht voor de huldiging.

Ariëns nam met zijn tweede plaats ook de leiding in de KPN Grand Prix.