Schaatspeloton.nl - Nieuws - Carla Ketellapper-Zielman op de Weissensee naar derde Open Nederlandse titel

Carla Ketellapper-Zielman op de Weissensee naar derde Open Nederlandse titel

geplaatst zaterdag 26 januari 2019 om 16:23:18 op Schaatspeloton.nl

Voor de derde keer in haar carrière heeft Carla Ketellapper-Zielman (AltijdKoers) het Open NK marathonschaatsen op natuurijs gewonnen. Na controle van de finishfoto bleek de Rottumse haar schaats net iets eerder over de streep te hebben geduwd dan Iris van der Stelt (mkbasics.nl) die genoegen moest nemen met het zilver. Brons was er voor Kelly Schouten (ZiuZ). De drie medaille winnaars maakte onderdeel uit van kopgroep van elf die ging sprinten om de winst.

De dameskoers brak al open na een paar honderd meter. Zeven vrouwen kozen de aanval en namen een riante voorsprong. Dieuwertje van Kalken (mkbasics.nl), Sara van Vliet (Forte-Van der Steen Development), Anne Leltz (A6.nl Groot in Auto’s), Kim Muusse (AltijdKoers), Janet Beers (Speelman-Haak), Maya de Jong (CENNED) en de afscheid nemende Jane Ravestein (Mastermind) bouwde hun voorsprong uit tot maar liefst tweeëneenhalve minuut. Chantal Hendriks (ZiuZ) ging in de achtervolging en bleef lang op een minuut hangen. Halverwege de 100 kilometer ontsnapte Janet Beers uit de kopgroep en koos solo de aanval. Op dat moment zette Palet Vastgoedonderhoud dat niet in de ontsnapping vertegenwoordigd het peloton op tempo en reed gestaag het gat dicht.

Met nog 30 kilometer te gaan was het zevental ingerekend en was het mkbasics.nl dat het peloton op een lint zette. Zij lieten het peloton scheuren en uit de eerste groep ontsnapte twaalf vrouwen voor wat later de beslissende ontsnapping zou blijken. Speelman-Haak en mkbasics.nl waren met twee vrouwen hierin vertegenwoordigd. In de finale probeerde verschillende rijdsters nog weg te komen maar geen van deze aanvallen slaagden.

In de beslissende eindsprint kwamen Aggie Walsma (Bewustwinkelen.nl/TEKLAB), Iris van der Stelt, Kelly Schouten en Carla Ketellapper-Zielman naast elkaar op de streep af. Na de streep juichte Ketellapper-Zielman al, de transponders registreerde haar ook als de winnares maar het duurde minuten voordat de jury haar oordeel durfde te vellen. Met de camera’s op haar gericht kon Ketellapper-Zielman uiteindelijk nogmaals juichen. Zij kreeg de overwinning toegewezen na bestudering van de fotofinish. Iris van der Stelt werd tweede en zat na afloop ontgoocheld aan de kant. Brons was er voor Kelly Schouten die Aggie Walsma net van het podium hield.

Voor Ketellapper-Zielman, die dertien maanden geleden moeder geworden is van haar eerste dochter, was het haar eerste overwinning na haar terugkeer in het peloton. Het rood-wit-blauw wat de Rottumse na afloop aan mocht trekken was voor haar echter niet nieuw. Ook in 2010 en 2016 behaalde zij de Open Nederlandse titel. Met haar derde overwinning staat zij op de derde plaats in de eeuwige ranglijst. Alleen Daniëlle Bekkering en Mariska Huisman wonnen met respectievelijk vijf en vier titels vaker het Open NK.

Bekijk ook:

Uitslag