Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bart Swings verkiest schaatsmarathon boven EK en wint

Bart Swings verkiest schaatsmarathon boven EK en wint

geplaatst zaterdag 12 januari 2019 om 22:14:08 op Schaatspeloton.nl

Hij had in Collalbo mogen starten bij het EK allround maar in de voorbereiding naar het WK afstanden later dit seizoen koos Bart Swings (Bouw & Techniek) voor de schaatsmarathon in Heerenveen. Voor de ogen van aanwezige sponsoren won de Belg de tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup. In de voorlaatste ronde sprong Swings weg uit een kopgroep en hij werd niet meer achterhaald. Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) werd tweede, de Nieuw-Zeelander Peter Michael (Brokers Flexibles) eindigde als derde.

Een grote groep van zestien rijders ging rond op het snelle ijs van Thialf. Nadat deze groep rond was controleerde AB Vakwerk de koers ter bescherming van Gary Hekman die zich in de kopgroep bevond. Het was duidelijk dat de strijd nog in de finale verwacht moest gaan worden.

Die finale begon na een eerste aanval van Jouke Hoogeveen (Bouwselect) met een grote versnelling van Jorrit Bergsma (Royal A-ware) die daarmee solo aan de leiding kwam. Mats Stoltenborg (Bouw & Techniek) probeerde de oversteek te maken waar vervolgens ook Sjoerd den Hertog en Gary Hekman op reageerden. Solo reden de vier rondenlang achter elkaar aan totdat de Bouw & Techniek-ploeg het gat dicht reed terwijl Stoltenborg aangesloten bij Bergsma niet meer overnam.

Toen vervolgens iedereen bijeen was ging Peter Michael aan waarop Bart Swings zelf het gat dicht moest rijden. Toen de Belg de Nieuw-Zeelander achterhaalde trok hij 500 meter voor de finish onmiddellijk door om niet meer achterhaald te worden. Sjoerd den Hertog klopte op achterstand nipt Michael nog op de streep voor de tweede plaats en deed weer goede zaken voor het algemeen klassement waar zijn leiding ondertussen meer dan vijftig punten is.

Bekijk ook:

Uitslag