Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zilveren Bianca Bakker met NK-medaille in voetsporen moeder Tilly

Zilveren Bianca Bakker met NK-medaille in voetsporen moeder Tilly

geplaatst woensdag 2 januari 2019 om 22:52:58 op Schaatspeloton.nl

Bianca Bakker (li.) treedt met een medaille op het NK marathonschaatsen in de voetsporen van haar moeder Tilly Bakker-Alderts. (bron: Schaatspeloton.nl)

Achter kampioen Irene Schouten reed Bianca Bakker (ZiuZ) met een zilveren medaille zich bij het NK ook de geschiedenisboeken in. Het eremetaal van Bakker volgde namelijk 34 jaar nadat haar moeder Tilly Bakker-Alderts de bronzen medaille had behaald bij het NK marathonschaatsen. Tilly Bakker-Alderts deed dat op 19 januari 1985 tijdens het NK in Eindhoven waar zij achter Linda van den Berg en Joke van der Voort als derde naar het podium mocht. Daarmee zijn Tilly en Bianca Bakker na Atje en Boukje Keulen pas de tweede moeder-dochtercombinatie die bij de nationale titelstrijd beide met eremetaal omhangen werden.

Voor Bianca Bakker was de tweede plek haar vijfde podiumplaats van dit seizoen. Samen met de derde plaats bij de KPN Marathon Cup Finale van vorig seizoen, waar Lisa van der Geest na afloop gediskwalificeerd werd en Bakker doorschoof naar de derde plaats zonder op het podium te hebben gestaan, staat de teller voor de Friezin nu op twee tweede en vier derde plaatsen in haar carrière.

Moeder Tilly Bakker-Alderts kwam in totaal tot maar liefst 36 podiumplaatsen op kunstijs waaronder ook drie overwinningen. Ook werd moeder Bakker in het seizoen 1985/1986 eindwinnaar van de Heineken Zesdaagse en won zij een seizoen later de KNSB Marathon Cup.

Moeder en dochter Atje en Boukje Keulen gingen moeder en dochter Bakker voor. Boukje Keulen haalde twee keer eremetaal tijdens het NK marathonschaatsen. In 1990 werd ze kampioen en een jaar later behaalde zij brons. Moeder Atje Keulen-Deelstra is ook na de vierde overwinning van Irene Schouten van gisteren nog steeds recordkampioen met vijf Nederlandse titels marathonschaatsen.