Schaatspeloton.nl - Nieuws - Winnaars tussensprintklassement vaak aanvallende sprinters

Winnaars tussensprintklassement vaak aanvallende sprinters

geplaatst donderdag 22 november 2018 om 09:58:05 op Schaatspeloton.nl

Lars Hoogenboom won in 2005/2006 de groene tussensprinttrui door in het klassement Sandor Stuut en Pascal Briand achter zich te houden.

Lars Hoogenboom won in 2005/2006 de groene tussensprinttrui door in het klassement Sandor Stuut en Pascal Briand achter zich te houden. (bron: Schaatspeloton.nl)

Bij de Trachitol Trophy zal dit jaar ook gestreden worden om een tussensprintklassement. In het verleden was er regelmatig een strijd om deze prijs te zien naast het gevecht om de eindoverwinning in het algemene klassement. Vaak ging de prijs daarbij, zeker bij de mannen, naar een rappe aanvallend rijdende schaatser. Rijders die niet zeker waren van een overwinning in een massasprint, maar altijd dichtbij een overwinning zouden komen in een kleinere kopgroep.

Bij de vrouwen ging de eindwinst vaak wel naar een dame die in een massasprint kon winnen, of eigenlijk vaak naar recordwinnares Daniëlle Bekkering. De Groningse stond maar liefst zeven keer als eindwinnares van het tussensprintklassement op een eindpodium.

Anders dan bij de vrouwen slaagde bij de mannen geen van de rijders er in meerdere keren het klassement te winnen. Namen als Ralf Zwitser, Rob van Meggelen en Lars Hoogenboom mochten pronken in het groene pak dat aan de winnaar van het tussensprintklassement werden toebedeeld. Maar ook Erik Hulzebosch mocht in zijn nadagen zich nog tot sprintkoning kronen. Net als de Fransman Pascal Briand (in The Greenery Six) en Zwitser Alain Gloor (in de Essent Cup), die in het seizoen 2006/2007 de sprintprijzen van de Nederlanders afsnoepten. Meervoudig Nederlands kampioen Bertjan van der Veen stond in het seizoen 2007/2008 als de eindwinnaar van de groen trui op het podium naast Daniëlle Bekkering die voor de zevende keer bij de vrouwen won.

Sjoerd Huisman en de Amerikaanse Chris Witty waren in 2008/2009 de laatste winnaars van het tussensprintklassement in de Marathon Cup. De tussensprints bleven bestaan maar de punten gingen meetellen voor het algemene klassement. Iets waar lang niet iedereen blij mee was, wat uiteindelijk in 2015 tot afschaffing leidde. In 2009/2010 werd in de Driedaagse nog een keer een tussensprintklassement opgemaakt met Jochem Uithoven en Mariska Huisman als winnaars. Maar nadien zijn er enkel premiesprints om geld of prijzen in natura te bewonderen tijdens de marathons.

Dit jaar keert in de Trachitol Trophy de tussensprintstrijd dus weer terug op het ijs. Tijdens de Trachitol Trophy zullen elke wedstrijd drie sprints verreden worden waar voor de eerste vijf aankomende elke keer aflopend van 5 tot 1 punt te verdienen zijn. De laatste van de drie sprint is tevens de eindsprint. Het klassement heeft zelfs een eigen pak gekregen. Vraag is wie wint dit pillenpak? Wordt het een rassprinter, of zijn het vooral de rappe aanvallers die zich in het met Trachitoltabletten bezaaide oranje-paars pak mogen gaan hijsen?

Winnaars tussensprintklassementen
Driedaagse (2009/2010) Jochem Uithoven en Mariska Huisman
KNSB Cup (2008/2009) Sjoerd Huisman en Chris Witty
KNSB Cup (2007/2008) Bertjan van der Veen en Daniëlle Bekkering
Essent Cup (2006/2007) Alain Gloor en Daniëlle Bekkering
The Greenery Six (2006/2007) Pascal Briand en Daniëlle Bekkering
Essent Cup (2005/2006) Lars Hoogenboom en Daniëlle Bekkering
Essent Cup (2004/2005) Ralf Zwitser en Daniëlle Bekkering
Essent Cup (2003/2004) Rob van Meggelen en Daniëlle Bekkering
Essent Cup (2002/20030 Erik Hulzebosch en Daniëlle Bekkering

Dit artikel verschijnt vandaag ook in het programmaboekje van de Trachitol Trophy. Lees daarin nog meer artikelen van verschillende bronnen rond het marathonschaatsen.