Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sjoerd den Hertog verstevigd oranje na machtsgreep Okay

Sjoerd den Hertog verstevigd oranje na machtsgreep Okay

geplaatst zaterdag 17 november 2018 om 22:16:45 op Schaatspeloton.nl

Klassementsleider Sjoerd den Hertog heeft de Jan van der Hoorn Schaatssport Marathon, de vijfde etappe in de KPN Marathon Cup gewonnen. Den Hertog en zijn ploeg Okay Fashion & Jeans/Interfarms brachten in Haarlem een ware machtsgreep op het ijs toen de wedstrijd in de laatste twintig ronden explodeerde. Zij bevolkten uiteindelijk met Crispijn Ariëns op de tweede plaats en Nieuw-Zeelander Peter Michael van tweede ploeg Brokers Flexibles op de derde plaats het gehele podium.

Het was in de laatste 20 ronden dat het talrijke publiek in Haarlem volledig waar voor haar geld kreeg. Peter Michael, Sjoerd den Hertog en Kevin Hoekstra (Bouwselect) opende de finale met een driemans aanval. Mats Stoltenborg (Bouw & Techniek) kon solo de oversteek maken naar het drietal dat een voorsprong van een honderd meter had gepakt. Het was op dat moment dat Royal A-ware en AB Vakwerk in de reactie moesten. Op dat moment offerde Okay al rijders op die zich lieten afzakken naar de kopgroep. Op vol tempo scheurde het peloton in drie groepen uiteen. Michael, Den Hertog, Hoekstra en Stoltenborg in de eerste groep, een snel uitdunnend eerste groep van het peloton in de achtervolging en een tweede peloton dat geklopt was.

Het viertal ging als eerste rond op 8 ronden voor het eind. De tweede groep keek het peloton in de rug en op dat moment besloot de jury het peloton te laten afsprinten bij het rondenbord op 6. Met het peloton weg waren het Stoltenborg, Michael en Den Hertog die als eerste aan de finale mochten beginnen. Jorrit Bergsma (Royal A-ware) probeerde vanuit de tweede groep de oversteek te maken met Crispijn Ariëns in de slipstream die beschermend reed voor zijn ploeggenoot in de kopgroep. Voordat Bergsma en Ariëns konden aansluiten koos Michael de aanval. Stoltenborg reed het gat dicht maar was daarna geklopt. Den Hertog won vervolgens de sprint voor Ariëns die Bergsma achter zich had gelaten. Michael finishte als derde, terwijl Stoltenborg en Bergsma net naast het podium eindigde.

In het klassement deed Den Hertog goede zaken. Door zijn winst bouwde hij zijn voorsprong uit tot nu 23,1 punten op Stoltenborg. Crispijn Ariëns en Arjan Stroetinga (Royal A-ware) volgen weer 10 punten achter Stoltenborg. De in verband met deelname aan de wereldbeker afwezige Daniel Niero (AB Direct) zag zijn leidende positie in het jongerenklassement niet in gevaar komen.

Bekijk ook:

Uitslag