Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marathonschaatsers hopen op Leidse 333-meterbaan; "Zuid-Holland kan extra schaatsijs goed gebruiken"

Marathonschaatsers hopen op Leidse 333-meterbaan; "Zuid-Holland kan extra schaatsijs goed gebruiken"

geplaatst donderdag 20 september 2018 om 08:21:20 op Schaatspeloton.nl

In Zuid-Holland hoopt men dat dit het toekomstbeeld is, een 333-meterbaan in Leiden.

In Zuid-Holland hoopt men dat dit het toekomstbeeld is, een 333-meterbaan in Leiden. (bron: 333m.nl)

"De marathoncommissie van Zuid-Holland kan extra schaatsijs goed gebruiken in de regio." Zo laat voorzitter Floriaan Alfrink van die Zuid-Hollandse commissie weten. Op dit moment wordt er in Leiden en omgeving met allerhande acties druk gepoogd een al door de gemeente Leiden gefinancierde 250-meterbaan te vergroten tot 333 meter, de minimale afstand om ook officiële schaatsmarathons op te laten verrijden. Voor deze vergroting wordt 3,4 miljoen gezocht bij buurgemeentes en publieksacties zoals een loterij waar nog tot vrijdag aanstaande loten voor kunnen worden gekocht.

Vorig jaar heeft de gemeente Leiden al de financiering gegarandeerd voor een 250-meterbaan die als vervanging moet dienen voor de verouderde 187-meterbaan op de Leidse Vondellaan. Voor de 3,4 miljoen euro extra die nodig is om de 250-meterbaan te vergroten tot 333 meter kijken de Leidenaren naar de buren en publiek. Ondertussen hebben de buurgemeenten Kaag en Braasem, Zoeterwoude en Teylingen gezamenlijk al bijna een half miljoen toegezegd. In andere gemeenten liggen voorstellen voor bijdragen nog op de politieke agenda.

"De commissie heeft vaker gekeken naar de banen van Leiden, Zoetermeer en Dordrecht. Om uit te kunnen wijken of zelfs om met de jeugdcompetitie een tour te maken door Zuid-Holland." laat Alfrink weten "Een baan moet dan echter minimaal 333 meter lang zijn om er fatsoenlijk marathonwedstrijden op te kunnen organiseren." Wat ook meteen de belang van het vergroten naar 333 meter voor het wedstrijdschaatsen aangeeft. In de KNSB-reglementen wordt de 333 meter ook als minimale afstand genoemd om een wedstrijd te organiseren. Daarom worden bijvoorbeeld op banen als Zoetermeer en Dordrecht die 250 meter zijn geen marathons verreden terwijl in Nijmegen waar een 333-meterbaan ligt wel wordt gereden.

"Als er nieuwe mogelijkheden worden geboden, springen we daar direct op in. Het is een uitdaging om het te organiseren, maar dat is altijd goed gelukt. Rotterdam is daar een goed voorbeeld van." verwijst Alfrink naar de 400-meterbaan in de havenstad die er na een publieksactie kwam. "Voordat de baan er voor de eerste keer lag, zaten we al om de tafel met de competitieleider van de KNSB om de nationale wedstrijd te organiseren. Ook het 6-Banentoernooi en de finale van de Oomssport Cup werden er gehouden. Spetterende wedstrijden in een tunnel op een nieuwe locatie, dat was fantastisch! Op dit moment houden we de ontwikkelingen in Leiden rondom de verlenging van de nieuwe 250-meterbaan naar 333-meterbaan nauwlettend in de gaten."

Clinic marathontoppers voor loterijwinnaars
Als een van de meest zichtbare publiekacties heeft met een loterij optuigt waar voor de symbolische prijs van 3,33 euro kans gemaakt kan worden op een scala van prijzen. Daaronder ook als prijs tien keer een clinic voor twee personen door Open Nederlands Kampioene Lisa van der Geest en Cupwinnares Iris van der Stelt. Ook clinics met Mark Tuitert, Margot Boer, Bob de Jong of Cees Juffermans staan tussen de prijzen. Net zoals bedragen van 3333,33 euro tot 33,33 euro en vele andere prijzen. De verkoop voor de loterij lopen tot en met aanstaande vrijdag via 333loterij.nl.

Andere opties om het Leidse initiatief te steunen zijn onder andere het adopteren van zonnepanelen op het dak van de ijsbaan die volledig klimaatneutraal zou moeten worden, uitgifte van obligatieleningen en de verkoop van sweaters, mutsen en schaatstassen. Deze acties zijn de vinden op 333m.nl.