Schaatspeloton.nl - Nieuws - Thom van Beek na beroep vier jaar geschorst voor dopinggebruik

Thom van Beek na beroep vier jaar geschorst voor dopinggebruik

geplaatst maandag 28 mei 2018 om 17:01:30 op Schaatspeloton.nl

In de dopingzaak van Thom van Beek heeft de Commissie van Beroep van de KNSB heeft het beroep gegrond verklaard dat de Nederlandse Dopingautoriteit en de KNSB hadden aangespannen tegen vrijspraak die de Tuchtcommissie van de bond vorig jaar bepaalde. Van Beek is nu voor een periode van vier jaar, gerekend vanaf 11 februari 2016, uitgesloten van deelname aan wedstrijden. Bij Van Beek, die vlak daarvoor een contract bij LottoNL-Jumbo had getekend, werden tijdens een dopingtest na de cupwedstrijd in Tilburg op 10 januari 2016 sporen van niet lichaamseigen EPO in zijn urine aangetroffen.

Nadat ook de B-staal positief bleek te zijn, kreeg de schaatser van het inmiddels uit de schaatssport verdwenen Van Werven een voorlopige schorsing opgelegd. Op 21 april 2017 besloot de Tuchtcommissie van de KNSB vrij te spreken. Toendertijd gaven Van Beek en dopingexpert Douwe de Boer, die deel uitmaakte van de verdediging van Van Beek, aan dat de tuchtcommissie 'geen overtuigend bewijs had kunnen vinden en was de procedure niet correct verlopen'. De voorlopige schorsing bleef echter van kracht.

Zowel de Nederlandse Dopingautoriteit als de KNSB ging tegen deze uitspraak in beroep. Op 25 mei jongstleden heeft de Commissie van Beroep vonnis gewezen. Het beroep werd gegrond verklaard en de schaatser kreeg een schorsing van vier jaar opgelegd. Omdat zijn voorlopige straf al in 2016 was ingegaan, zal die schorsing aflopen op 11 februari 2020.

Tegenover de NOS noemt de inmiddels gestopte Van Beek de beslissing onbegrijpelijk: "Ik maak mij door dit alles oprecht zorgen over de rechtspositie van sporters die geconfronteerd worden met een positieve test en als gevolg van de huidige dopingregelgeving geen kans krijgen om zich op een fatsoenlijke manier te verweren."

Bekijk ook:

Thom van Beek
Verdediging: "Positieve epo-test niet te herleiden tot Thom van Beek" (9 november 2017)
KNSB niet eens met vrijspraak Van Beek en gaat in hoger beroep (24 april 2017)
Na veertien maanden vrijspraak voor Thom van Beek (24 april 2017)
Thom van Beek test positief op EPO (30 maart 2016)