Schaatspeloton.nl - Nieuws - Tuchtcommissie schorst Lisa van der Geest voor klap en neemt haar finalewinst en eindpodium af

Tuchtcommissie schorst Lisa van der Geest voor klap en neemt haar finalewinst en eindpodium af

geplaatst dinsdag 1 mei 2018 om 20:40:18 op Schaatspeloton.nl

Lisa van der Geest kwam bij de cupfinalewedstrijd als winnares over de streep, de tuchtcommissie neemt haar nu die overwinning af.

Lisa van der Geest kwam bij de cupfinalewedstrijd als winnares over de streep, de tuchtcommissie neemt haar nu die overwinning af. (bron: Schaatspeloton.nl)

De Tuchtcommissie van de KNSB heeft marathonschaatsster Lisa van der Geest voor in totaal drie wedstrijden geschorst en neemt haar de winst in de finalewedstrijd van de KPN Marathon Cup af. Na afloop van de wedstrijden werd op beelden van de livestream geconstateerd dat de 24-jarige Warmondse achttien ronden voor de finish Nienke Smit in het gezicht zou hebben geslagen. Door het afnemen van de overwinning zakt Van der Geest in het klassement van de competitie waar zijn als tweede eindigde van het podium naar de vierde plaats.

Op basis van de camerabeelden (op de nog op Youtube beschikbare beelden van de livestream te zien vanaf 43:52) deed de scheidsrechterscommissie Lisa van der Geest een schikkingsvoorstel: drie duels schorsing plus de tenuitvoerlegging van één wedstrijd voorwaardelijke schorsing.

De Open Nederlands Kampioene op natuurijs ging hiermee niet akkoord en legde haar zaak voor aan de Tuchtcommissie, die op 25 april uitspraak deed. De Tuchtcommissie acht bewezen dat Van der Geest haar tegenstander in het gezicht heeft geslagen en legde de schaatsster een schorsing van twee wedstrijden op. Bovendien wordt de voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd, die Van der Geest kreeg vanwege een incident bij de 9e KPN Marathon Cup-wedstrijd in Heerenveen op 6 januari 2018, omgezet in een onvoorwaardelijke schorsing. Dit betekent dat de schaatsster de eerste drie wedstrijden van het komende seizoen niet mag starten.

Zowel de Scheidsrechterscommissie als Lisa van der Geest hebben een maand de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Tuchtcommissie.

Noot van de redactie: Tot de straf definitief wordt houdt Schaatspeloton.nl voorlopig de uitslag van de finalewedstrijd in de database in stand. Op het moment dat de straf definitief wordt zal deze worden aangepast. Dit zou betekenen dat Van der Geest’s ploeggenote Iris van der Stelt de finalewedstrijd wint voor Beau Wagemaker en Bianca Bakker, en dat Jade van der Molen in het eindklassement opklimt naar plaats twee en Emma Engbers de derde podiumplaats toegewezen zou krijgen.

Bekijk ook:

Lisa van der Geest met zesde overwinning naar tweede plaats KPN Marathon Cup (3 maart 2018)