Schaatspeloton.nl - Nieuws - Anema in opspraak over Olympische matchfixing om gezichtsverlies zieke Contin te voorkomen

Anema in opspraak over Olympische matchfixing om gezichtsverlies zieke Contin te voorkomen

geplaatst donderdag 15 februari 2018 om 07:04:52 op Schaatspeloton.nl

De Volkskrant meldt vandaag op de dag van de Olympische 10 kilometer dat Jillert Anema vier jaar geleden officieel door NOC*NSF op de vingers is getikt voor een poging tot matchfixing bij de ploegenachtervolging op de Spelen van Sotsji. Anema, nu in het marathonschaatsen ploegleider van Royal A-ware maar toen nog de aanvoerder van BAM-Univé, was op dat moment coach van de Franse achtervolgingsploeg die in de eerste ronde aan Nederland was gekoppeld. In die ploeg reed ook de door een schildklieraandoening niet volledig fitte Alexis Contin en Anema vroeg volgens chef de mission Maurits Hendriks Nederland rustig aan te doen om gezichtsverlies van Contin en Frankrijk te voorkomen.

De brief, die NOC*NSF vier jaar geleden door Hendriks aan Anema werd gestuurd om hem een officiële waarschuwing te geven, is in het bezit van De Volkskrant. De krant quote uit de brief "Als tegenprestatie gaf U de garantie dat mocht er een schaatser van het Nederlandse team ten val komen, de Franse schaatser A. Contin zich zou laten zakken, zodat de winst van het Nederlandse team veilig gesteld zou zijn". Hendriks zag dit als een schending "van de Olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect." zo quote De Volkskrant.

Alexis Contin reed indertijd samen met Jorrit Bergsma bij het BAM-Univé Schaatsteam waar Jillert Anema coach was. Bergsma werd op de Spelen van Sotsji als reserve in de ploegenachtervolging niet opgesteld in de eerste ronde van dat onderdeel en trok zich vervolgens terug. Uiteindelijk klopte Nederland, met Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij, in die eerste ronde Frankrijk met groot verschil.