Schaatspeloton.nl - Nieuws - Anne Tauber pakt met Alternatieve Elfstedentocht allereerste marathonzege

Anne Tauber pakt met Alternatieve Elfstedentocht allereerste marathonzege

geplaatst woensdag 31 januari 2018 om 14:37:27 op Schaatspeloton.nl

Op de Weissensee heeft Anne Tauber (iM Farming) de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. De 22-jarige schaatsster uit Oranjewoud liet in de laatste kilometers Iris van der Stelt (mkbasics.nl) achter haar en reed zo solo naar de overwinning. Elma de Vries (Palet Schilderwerken) won de sprint om de derde plaats. Voor Tauber was de winst in de 200 kilometer, na een tweede plaats vorig seizoen, haar allereerste marathonschaatsoverwinning op het hoogste niveau.

De vrouwen de wedstrijd al opmerkelijk vroeg open. Waar het vorig jaar de eerste uren in een wandeltempo ging werd de vroege ontsnapping van Sara van Vliet (Beyond), de jarige Sharon Hendriks (uplus) en Janet Beers al snel achterhaald door een sterke achtervolgende groep. In die groep de Open Nederlands Kampioene en winnares van vorig jaar Lisa van der Geest (mkbasics.nl), Margo van de Merwe (Monalyse-Sportvrouw.com), Anneke Peters (KOGA), Carien Kleibeuker (Royal A-ware), Ellen de Waard (Port of Amsterdam/SKITS), Imke Vormeer en Demi van Benthem (beiden Palet Schilderwerken). CENNED, Speelman-Haak en ook iM Farming van Anne Tauber leken de slag te gaan missen en moesten al vroeg in de wedstrijd in de achtervolging. Gestaag bouwde het tiental een gevaarlijke voorsprong op. Uit de kopgroep van tien reden Van der Geest, Kleibeuker en Vormeer 125 kilometer voor de streep weg. Vormeer moest Van der Geest en Kleibeuker laten gaan die hun voorsprong volgens uitbouwde tot bijna vier minuten.

Tot 60 kilometer voor de streep hielden Van der Geest en Kleibeuker hun voorsprong en het leek er op dat met deze monsteraanval het tweetal om de zege te kunnen gaan strijden. Totdat na zo’n 145 kilometer de dames haast rechtovereind over het meer reden. Niet veel later stapte Lisa van der Geest na een krampaanval af. Een opvallend beeld, de winnares van vorig jaar, de Nederlands kampioene die in leidende positie moet besluiten de wedstrijd te staken. Na het afstappen van Van der Geest viel Kleibeuker meteen terug in het peloton en was de strijd 40 kilometer voor de finish vervolgens weer helemaal open. Het was pas in de laatste ronde dat Anne Tauber en Iris van der Stelt zich afscheidde uit de leidende groep. In de laatste drie kilometer liet Tauber vervolgens Van der Stelt achter haar en soleerde naar de winst. Haar eerste winst op het hoogste niveau in het marathonschaatsen. Op bijna 40 seconden van Tauber sprintte Elma de Vries naar de derde plaats. Aggie Walsma (CENNED) en Bianca Bakker (ZiuZ) eindigden net naast het podium.

Bekijk ook:

Vroege vogel Tauber: "Ik zit gewoon lekker in mijn vel als ik in de bergen kan trainen" (1 februari 2018)
Uitslag