Schaatspeloton.nl - Nieuws - Crispijn Ariëns als winnaar en klassementsleider uit Alkmaarse veldslag

Crispijn Ariëns als winnaar en klassementsleider uit Alkmaarse veldslag

geplaatst zaterdag 13 januari 2018 om 22:23:19 op Schaatspeloton.nl

De elfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup is na een ware veldslag gewonnen door Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans/Interfarms). Ariëns speelde een overwicht van zijn ploeg in de finale uit door Johan Knol (Bouwselect) te kloppen in de sprint. Knol had net het gat dicht gereden op thuisrijder Marcel van Ham (Okay Fashion & Jeans) die in het afscheid op zijn thuisbaan lang op weg leek naar zijn eerste overwinning. Ariëns pakte door zijn overwinning weer het Oranje leiderspak terug van ploeggenoot Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans/Interfarms).

Het was een wedstrijd die in de laatste 40 ronden geen moment stil viel. Op dat moment was er al een grote groep van achttien rijders die het peloton op een ronde had gezet. Maar het waren Johan Knol, Marcel van Ham en Crispijn Ariëns die gedrieën op jacht gingen naar een tweede ronde voorsprong. Zij slaagden hier in en toen zij achteraan het peloton aansloten kozen voorin vier rijders de aanval. Gary Hekman (AB Vakwerk), Evert Hoolwerf (Royal A-ware), Mats Stoltenborg (Bouw & Techniek) en Leander van der Geest (De Haan Westerhoff Zonwering) hadden alle vier al een ronde voorsprong en probeerde hier nog net als Knol, Van Ham en Ariëns een tweede aan toe te voegen.

De Okay Fashion & Jeans/Interfarms-ploeg hield het peloton echter op tempo. Iets wat zij rondenlang moesten doen omdat het viertal versterking kreeg van afzakkende rijders. Alle ploegen offerde een rijder op, waaronder ook rijders die zelf al een ronde voorsprong hadden gepakt. Enkele ploegen kozen er voor de randen van het reglement op te zoeken en lieten rijders meerdere ronden afzakken. Het viertal kon uiteindelijk na tientallen ronden achtervolgen niet aansluiten bij de staart van het peloton. Gary Hekman (AB Vakwerk) dacht hier zelf anders over en besloot toch brutaal door te rijden nadat hij had moeten afsprinten. Uiteindelijk legde ook hij zich neer bij de feiten en was het ijs voor het drietal dat wel om de winst hoorde te gaan strijden.

Uit dit drietal koos Marcel van Ham de aanval. De Alkmaarder sloeg een gat en ploeggenoot Crispijn Ariëns keek naar Johan Knol om het gat dicht te rijden. Het leek er op dat Van Ham, die aan zijn laatste seizoen bezig is, op weg was naar zijn eerste zege. Uiteindelijk koos Knol er toch voor te achtervolgen maar in de tang tussen twee ploeggenoten was de tegenwoordig in het Friese Bakkeveen woonachtige Groninger nadat hij het gat had gedicht in de slotfase kansloos voor de versnelling van Crispijn Ariëns. Met zijn overwinning nam Ariëns de leiderstrui weer over van ploeggenoot Sjoerd den Hertog die zelf in de tweede groep vol koerste om de positie van Ariëns in de kop van de wedstrijd te verdedigen. In het klassement staat Ariëns nu 5,2 punten voor op Den Hertog. Robert Post (Bouw & Techniek) die in Alkmaar als negende finishte volgt op 16,2 punten van Ariëns.

Bekijk ook:

Uitslag