Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga snelt in Heerenveen naar 55e kunstijszege

Arjan Stroetinga snelt in Heerenveen naar 55e kunstijszege

geplaatst zaterdag 6 januari 2018 om 22:01:50 op Schaatspeloton.nl

In Heerenveen heeft Arjan Stroetinga (Royal A-ware) de tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Op de meet bleef de Fries in een sprint van een omvangrijke kopgroep klassementsleider Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) en Robert Post (Bouw & Techniek) voor. Voor Stroetinga was het de 55e overwinning op kunstijs waarmee hij tot op twintig overwinningen komt van recordwinnaar Jan Maarten Heideman. Sjoerd den Hertog behield na zijn tweede plaats de Oranje leiderstrui.

Het was zowat een aanvallend peloton dat rond ging in Heerenveen. Maarliefst dertig man vonden zich terug in de grote groep en konden gaan strijden om de zege. Daarbij met Douwe de Vries, Chris Huizinga en Sven Kramer zelfs alle drie de gestarte rijders van LottoNL-Jumbo. Kramer, die eigenlijk de hele wedstrijd in de staart van het peloton reed, stak precies op het juiste moment over naar de kopgroep maar kon zich in de finale niet in de strijd mengen. Die rol was er wel voor Jorrit Bergsma (Royal A-ware) die solo de aanval koos.

Dit gebeurde in een finale die op zijn minst verwarrend genoemd mag worden. Na het afsprinten van het peloton bleef het elektronisch rondenbord op negen hangen en liep niet verder terug. Een ouderwets handbediend rondenbord was niet aanwezig en in het herstellen gingen de ronden op het rondenbord op en neer. Ondertussen bleef Bergsma vooraan in de aanval terwijl Bouw & Techniek de achtervolging leidde. Bergsma werd bijgehaald waarna hij meteen in een knechtenrol terugviel en de sprint aantrok voor zijn snelle ploeggenoten Evert Hoolwerf en Arjan Stroetinga. Hoolwerf kon zijn snelheid echter niet op de meet tonen. De Eemdijker kwam in de voorlaatste bocht ten val en nam daarbij Remco Schouten (Bouw & Techniek) mee. De sprint die vervolgens zonder Hoolwerf volgde werd door Stroetinga gewonnen. Voor de 55e keer was de Fries de sterkste op een 400-meterkunstijsbaan. Sjoerd den Hertog werd tweede, Robert Post derde.

Uitdraai van de transponders leerde uiteindelijk dat in de hectiek van een falend rondenbord de rijders 127 in plaats van 125 ronden hadden gereden.

Bekijk ook:

Uitslag (onder voorbehoud)