Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ariëns nu even vaak in het Oranje als Berga, op weg naar Stroetinga

Ariëns nu even vaak in het Oranje als Berga, op weg naar Stroetinga

geplaatst vrijdag 8 december 2017 om 08:00:00 op Schaatspeloton.nl

Crispijn Ariëns mocht voor de Sinterklaas-stop in Hoorn zijn vijftiende Oranje leiderstrui aantrekken.

Crispijn Ariëns mocht voor de Sinterklaas-stop in Hoorn zijn vijftiende Oranje leiderstrui aantrekken. (bron: Schaatspeloton.nl)

Voor de Sinterklaas-stop mocht Crispijn Ariëns in Hoorn zijn vijftiende Oranje leiderstrui ontvangen als leider in de KPN Marathon Cup. Daarmee schaatste de in Friesland woonachtige Brabander zich naast ploeggenoot Ingmar Berga op de derde plaats van nog actieve marathonschaatsers met de meeste dagen in de Oranje leiderstrui. In de lijst aller tijden bezet het tweetal van Okay Fashion & Jeans/Interfarms nu de zevende plaats. Arjan Stroetinga, de nummer twee van de actieve rijders is met twintig dagen in het Oranje dit seizoen nog binnen handbereik.

Heideman het vaakst in Oranje
Bovenaan de lijst met de meeste Oranje leiderstruien staat Jan Maarten Heideman. Sinds de leiderstrui in het seizoen 1996/1997 is ingevoerd heeft Heideman hem 82 keer uitgereikt gekregen. Bob de Vries volgt op de tweede plaats met 54 dagen in het Oranje. Op 13 oktober 2007 kreeg hij voor het eerst de leiderstrui om zijn schouders en bijna exact een jaar geleden gebeurde dat 10 december na afloop van de cupwedstrijd in Enschede, voor de 54e en voorlopig laatste keer.

Stroetinga binnen bereik voor Ariëns
Na Miel Rozendaal en de Fransman Cédric Michaud, die met respectievelijk 28 en 26 dagen in Oranje op de derde en vierde plaats van de ranglijst staan, volgt Arjan Stroetinga op plaats vijf. De Fries schaatste zich in 2003 voor het eerst in de leiderstrui. Hij nam de leiding toen over van de Amerikaan KC Boutiette om hem een week later alweer af te geven aan Jan Maarten Heideman. Het zou vijf jaar duren voordat hij hem bij de seizoensopening van het seizoen 2008/2009 weer zou opeisen. Dat seizoen zou hij de leiderstrui niet meer afstaan en na afloop van elk van de dertien wedstrijden de Oranje leiderstrui opnieuw ontvangen.

Crispijn Ariëns zelf droeg het Oranje tien dagen in seizoen 2011/2012, en een dag vorig seizoen. Dit seizoen staat Ariëns sinds de derde wedstrijd in de leiderstrui. Mocht hij dit seizoen nog vijf keer na afloop van een marathon de klassementsleider zijn dan schaatst hij zich naast Stroetinga. René Ruitenberg staat met negentien dagen in het Oranje nog net iets dichterbij. Met nog tien wedstrijden dit seizoen te rijden lijkt dit een mogelijkheid. Maar hiervoor moet zaterdagavond in Deventer de eerste stap gezet worden.

Eerste Oranje trui voor Post of Den Hertog?
Mocht zaterdagavond Crispijn Ariëns onttroond worden als klassementsleider door de nummer twee Robert Post of nummer vier Sjoerd den Hertog dan zullen zij zich voor het eerst in het Oranje mogen kleden. De nummer drie van het klassement, Mats Stoltenborg, droeg het Oranje vorig seizoen al zes keer. Evert Hoolwerf, de nummer vijf in de KPN Marathon Cup-stand, stond verspreid over drie seizoenen vijf keer in de leiderstrui.

Bekijk ook:

Aantal dagen in de Oranje leiderstrui