Schaatspeloton.nl - Nieuws - Verdediging: "Positieve epo-test niet te herleiden tot Thom van Beek"

Verdediging: "Positieve epo-test niet te herleiden tot Thom van Beek"

geplaatst donderdag 9 november 2017 om 10:51:26 op Schaatspeloton.nl

Thom van Beek

Thom van Beek

De verdediging van Thom van Beek denkt met een rapportage te kunnen bewijzen dat de 'de procedure en protocollen van de dopingcontrole niet op een correcte manier zijn gevolgd'. Zo schrijft het Leidsch Dagblad vandaag. "Sterker nog, je kunt de positieve epo-test niet eens herleiden tot de urine van Thom. Dat is toch wel belangrijk" aldus advocaat Remco Wortel in de regionale krant. De KNSB en de Dopingautoriteit blijven bij hun standpunt dat er een 'keiharde positieve test' ligt.

Van Beek testte in 2016 positief op synthetische epo die niet natuurlijk in het lichaam kan voorkomen. In eerste aanleg werd de Stompwijker vrijgesproken maar de schaatsbond en het anti-doping agentschap zijn in beroep gegaan. Van Beek wacht nog op het voorkomen van dit beroep en is na het bekend worden van de positieve test niet meer in het marathonschaatsen in actie gekomen. Advocaat Remco Wortel van Van Beek laat vandaag dus via het Leidsch Dagblad weten dat zij denken te kunnen bewijzen dat de positieve test niet volgens de juiste standaarden is afgenomen.

Bij de oorspronkelijke vrijspraak ging de tuchtcommissie al vanwege procedurele gronden over tot vrijspraak. De Dopingautoriteit kan zich niet vinden in de kritiek van de verdediging en houd vast aan de bevinding dat er een keiharde positieve test ligt. “Er is sprake van een overtreding die vervolgd en bestraft moet worden" aldus directeur Herman Ram van het anti-doping agentschap.

Bekijk ook:

Thom van Beek
KNSB niet eens met vrijspraak Van Beek en gaat in hoger beroep (24 april 2017)
Na veertien maanden vrijspraak voor Thom van Beek (24 april 2017)
Thom van Beek test positief op EPO (30 maart 2016)