Schaatspeloton.nl - Nieuws - Winnaars van zaterdag hebben 20% kans op de Nederlandse titel

Winnaars van zaterdag hebben 20% kans op de Nederlandse titel

geplaatst woensdag 8 november 2017 om 21:19:47 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga behaalde Tweede Kerstdag 2010 in Utrecht de Nederlandse titel na eerder dat seizoen ook de cupwedstrijd in de Domstad te hebben gewonnen. Slechts 20% van de winnaars slaagt hierin.

Arjan Stroetinga behaalde Tweede Kerstdag 2010 in Utrecht de Nederlandse titel na eerder dat seizoen ook de cupwedstrijd in de Domstad te hebben gewonnen. Slechts 20% van de winnaars slaagt hierin. (bron: Schaatspeloton.nl)

De schaatser die zaterdag in Utrecht de wedstrijd wint heeft 20% kans om op Nieuwjaarsdag ook het Nederlands Kampioenschap te winnen. Ten minsten als je moet vertrouwen op de statistieken uit het verleden. Van de 151 winnaars van de wedstrijden die in een seizoen voorafgaande op een NK op dezelfde baan verreden herhaalden er uiteindelijk 29 later dat seizoen de winst ook tijdens het kampioenschap. Utrecht volgt met alleen Carla Zielman en Arjan Stroetinga die in 2010/2011 winst in de generale opvolgde met de titel het gemiddelde van 20%.

Utrecht: tien winnaars, twee schaatsen naar de titel
Marjan Mager, Daniëlle Bekkering (2x), Elma de Vries, Henk Angenent, KC Boutiette (2x) en Frank Vreugdenhil, allemaal wonnen ze op de Vechtsebanen de wedstrijd die vooruitliep op de titelstrijd later dat jaar op dezelfde baan. Dat de Amerikaan Boutiette die titel niet ging ophalen mag natuurlijk logisch heten maar ook de anderen, toch niet de kleinste namen konden hun winst later het jaar tijdens het NK niet herhalen. Carla Zielman en Arjan Stroetinga deden dat in het seizoen 2010/2011 wel.

Grotere kans bij de vrouwen dan bij de mannen
Iets dat in totaal 29 schaatsers presteerden. Bij de mannen waren dit, met 12 van de 86 voorafgaande winnaars die op dezelfde baan konden winnen, een stuk minder dan de vrouwen waar 17 van de 65 voorafgaande winnaars op dezelfde baan uiteindelijk kampioen werden. 14 tegenover 26 procent. Gemiddeld over beide geslachten slaagden een kleine 20 procent er in.

Maar 80% kans dat de winnaar van vanavond geen kampioen wordt
Dus als jij zaterdag de winnaars met de armen omhoog over de streep ziet komen weet dan dus dat statistische gezien er een 20% kans is dat hij op Nieuwjaarsdag dat zal herhalen. Maar weet ook dat er een 80% kans is dat het een van de mannen of vrouwen achter de winnaar is die op de eerste dag van het nieuwe jaar het rood-wit-blauw mag aantrekken. Of een rijder daarom de winst in Utrecht zaterdag maar moet laten lopen? Tsja, resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.


Over alle banen gemiddelde:
Vrouwen: 26% kans (17 van de 65 winnaressen behaalde uiteindelijk ook de titel later dat jaar op dezelfde baan)
Mannen: 14% kans (12 van de 86)

Waar de grootse kans op herhaling:
Voor vrouwen in Alkmaar: 63% kans (5 van de 8)
Voor mannen in Den Haag en Deventer: 33% kans (beide 2 van de 6)

Dit artikel verschijnt zaterdag ook in het programmaboekje van de vierde KPN Marathon Cup. Lees daarin nog meer artikelen van verschillende bronnen rond het marathonschaatsen.