Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten wint in nieuwe recordtijd over 80 ronden

Irene Schouten wint in nieuwe recordtijd over 80 ronden

geplaatst zaterdag 4 november 2017 om 20:37:06 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten was de snelste over 80 ronden, Annouk van der Weijden moest genoegen nemen met de tweede plaats. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Heerenveen heeft Irene Schouten (Royal A-ware) de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. De Nederlands Kampioene was na 80 snelle ronden, de snelste 80 ronden wedstrijd ooit, de rapste in de eindsprint. Gastrijdster Annouk van der Weijden werd tweede, klassementsleidster Iris van der Stelt (mkbasics.nl) verstevigde haar grip op het Oranje met een derde plek. Francesca Lollobrigida (Lasaulec), de winnares van vorige week in Leeuwarden, kwam in de laatste ronde in aanvaring met de concurrentie en kwam niet verder dan de zesde plaats.

Op het snelle ijs van Thialf was het voor de aanvalsters altijd moeilijk weg komen. Keer op keer werd het wel geprobeerd. Maar het peloton bleef bij elkaar. Bij het ingaan van de finale ontsierde een aantal valpartijen de strijd. Zo kwam Merel Bosma (mkbasics.nl) bij de bel ten val en waar het grootste deel van het peloton Bosma kon ontwijken lukt dat Giulia Lollobrigida (Lasaulec) niet. De Italiaanse kwam in aanvaring met de op het ijs liggende Bosma en kwam zo ten val.

De sprint die op dat moment op volle gang was gekomen kwamen Irene Schouten en Francesca Lollobrigida in de laatste bocht met elkaar in aanvaring. Dat de twee elkaar weinig ruimte gaven was de hele wedstrijd al te zien. Het duo verloor elkaar niet uit het oog, maar de aanvaring in de laatste bocht leidde voor Lollobrigida er toe dat zij niet verder kwam dan de zesde plaats. Schouten kon met de Italiaanse uitgeschakeld onbedreigd naar de overwinning schaatsen. Achter de Nederlands Kampioene behaalde Annouk van der Weijden de tweede en Iris van der Stelt de derde plaats.

Kelly Schouten (ZiuZ) die achter Emma Engbers (Mastermind) als vijfde finishte nam de Witte jongerentrui over van de vanwege mountainbikeverplichtingen afwezige Anne Tauber (iM Farming).

De finishtijd van 43 minuten en 42 seconden was bijna een minuut sneller dan de snelste 80 ronden marathon tot nu toe.