Schaatspeloton.nl - Nieuws - Brace laat Luna Jonkers alweer schaatsen na zwaar zenuwletsel

Brace laat Luna Jonkers alweer schaatsen na zwaar zenuwletsel

geplaatst zondag 29 oktober 2017 om 18:04:58 op Schaatspeloton.nl

Luna Jonkers leidt het regiotoppeloton met op haar linker schouder de brace die haar in staat stelt alweer te schaatsen.

Luna Jonkers leidt het regiotoppeloton met op haar linker schouder de brace die haar in staat stelt alweer te schaatsen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Luna Jonkers (Speelman-Haak) viel op gisteren in het peloton, op twee manieren. De eerste, ze reed rond met een hard plastic brace op haar schouder, was nogal oppervlakkig. Maar de tweede, het feit dat ze überhaupt alweer rond schaatste en zelfs naar een elfde plaats reed, mag na een zware val aan het begin van de zomer toch vooral de boventoon voeren. De 17-jarige Emmense scheurde bij de val twee armzenuwen af bij haar ruggenmerg waardoor haar arm grotendeels verlamd raakte.

Bij een zeven uur durende operatie is direct na de val geprobeerd het gevoel in de duim en de buigfunctie van de onderarm te herstellen. Een zomer van hard werken later staat de bronzen medaillewinnares van het afgelopen marathonschaats-NK voor Junioren B dus alweer op het ijs.

Hiervoor heeft zij een brace aangemeten gekregen die haar linker arm stabiliseert bestaand uit een hard plastic schouder. Jonkers heeft voor dragen van deze oplossing toestemming gekregen van de KNSB-jury en kon dus bij de eerste Regiotopmarathon van start gaan. Ze liet zich in Leeuwarden regelmatig aan het front zien en schaatste uiteindelijk naar een elfde plaats.

Bekijk ook:

Luna Jonkers