Schaatspeloton.nl - Nieuws - Evert Hoolwerf sprint naar winst in 46e Jaap Eden Trofee

Evert Hoolwerf sprint naar winst in 46e Jaap Eden Trofee

geplaatst zaterdag 21 oktober 2017 om 22:27:22 op Schaatspeloton.nl

Evert Hoolwerf bejubelt de winst in de 46e Jaap Eden Trofee.

Evert Hoolwerf bejubelt de winst in de 46e Jaap Eden Trofee. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Amsterdam heeft Evert Hoolwerf (Royal A-ware) de openingswedstrijd van het seizoen gewonnen. De 22-jarige Eemdijker klopte in de sprint Bart Swings (Bouw & Techniek) en Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) en mocht zo de 46e Jaap Eden Trofee in ontvangst nemen. Hoolwerf kon in de finale profiteren van een solo-aanval van ploeggenoot Jorrit Bergsma (Royal A-ware) die hiermee de met vijf man in de 21-mans kopgroep aanwezige Bouw & Techniek-ploeg opbrandde.

Bij de mannen ontstond al in de eerste helft van de wedstrijd een omvangrijke kopgroep van eenentwintig man. Hier was Bouw & Techniek met vijf man sterk vertegenwoordigd. In de wedstrijd die volgde waar nog vele speldenprikken werden gegeven slaagde geen van de aanvallen op de steeds winderiger worden Jaap Edenbaan. Voor Timo Verkaaik (De Haan Westerhoff) leek zijn plek in de kopgroep verloren te gaan toen hij ten val kwam, met hulp van zijn ploeggenoten kwam hij echter weer terug. Die luxe had debutant Kars Jansman (Opleiding voor B&T), die zich knap in de kopgroep had gereden, niet. Na een val in de afsprint van het peloton eindigde hij ongeluk op het ijs en was geslagen.

Komend van een gaatje van achter de groep lanceerde Jorrit Bergsma zich op toptempo. De Olympisch Kampioen hield het rondenlang vol en Bouw & Techniek dat de achtervolging leidde verloor man na man aan de inspanning. Uiteindelijk bleven alleen Robert Post en Bart Swings voor de rood-gele formatie over. Post kwam bij het luiden van de bel in aanvaring met de sterk naar binnen sturende Bob de Vries. Een ronde later was op de meet Evert Hoolwerf te snel voor Bart Swings en Crispijn Ariëns die derde werd.

De jonge Hoolwerf mocht met zijn winst zowel de eerste Oranje als de eerste Witte trui in ontvangst nemen.

Bekijk ook:

Uitslag