Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marathonschaatsseizoen start voor de twintigste keer in Amsterdam

Marathonschaatsseizoen start voor de twintigste keer in Amsterdam

geplaatst zaterdag 21 oktober 2017 om 11:12:04 op Schaatspeloton.nl

Francesca Lollobrigida won vorig seizoen de openingsmarathon in Amsterdam. Vanavond is de hoofdstad voor de twintigste keer de startplaats van het marathonschaatsseizoen.

Francesca Lollobrigida won vorig seizoen de openingsmarathon in Amsterdam. Vanavond is de hoofdstad voor de twintigste keer de startplaats van het marathonschaatsseizoen. (bron: Sc)

Vanavond start het marathonschaatsseizoen in Amsterdam. Het is voor de twintigste keer dat de hoofdstad de plaats is voor het startschot van het seizoen. Enkel Assen komt met tien seizoenstarts ook in de dubbele cijfers. De allereerste jaren van het marathonschaatsen waren het Eindhoven en Heerenveen waar de eerste slagen op het ijs werden gemaakt en uitgevochten. Pas in 1976 was Amsterdam voor het eerste de startplaats van het seizoen.

Van 1976 tot en met 1983 was Amsterdam de eerste stop van het schaatspeloton voordat het in de jaren ‘80 Amsterdam verruilde voor Assen om het seizoen te beginnen. In 1991, 1992 en 1994 keerde het peloton voor de seizoensstart terug aan de Radioweg. Waarna achtereenvolgend Assen, Utrecht en Alkmaar vaste beginpunten werden voor het seizoen.

Negen van de laatste elf seizoen gestart in Amsterdam
Van de laatste elf seizoenen zijn er negen gestart in Amsterdam. Enkel de seizoenen 2009/2010 en 2011/2012 zijn de laatste elf jaar niet op de Jaap Edenbaan gestart. In 2009/2010 werd het seizoen gestart in Alkmaar, de thuisstad van de later dat jaar ter zielen gaande DSB Bank dat dat seizoen hoofdsponsor van het marathonschaatsen zou zijn. Voor Alkmaar was dat de zesde seizoenstart waarmee zij achter Amsterdam en Assen op de derde plaats van de ranglijst staan. In 2011/2012 kreeg het vernieuwde De Scheg in Deventer de eer om het seizoen te openen.

Aantal seizoenstarts op een ijsbaan
20x in Amsterdam
10x in Assen
6x in Alkmaar
5x in Utrecht
3x in Eindhoven
2x in Heerenveen
1x in Groningen
1x in Deventer

Dit artikel verschijnt vandaag ook in het programmaboekje van de eerste KPN Marathon Cup. Lees daarin nog meer artikelen van verschillende bronnen rond het marathonschaatsen.